Η έλευση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ) στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη, αλλά και η σύμπραξη του με Τζιχαντιστικές ομάδες στη Χερσόνησο του Σινά και ευρύτερα στην περιοχή του Μαγκρέμπ με την Αλ Κάιντα, εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαϊκών κρατών για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Του Ιωάννη Μιχαλέτου
ΠΗΓΗ: Radical Islam Monitor in Southeast Europe (RIMSE)
URL: http://www.rimse.gr/
ΠΗΓΗ: Radical Islam Monitor in Southeast Europe (RIMSE)
URL: http://www.rimse.gr/
Το θέμα έχει ευρύτερες προεκτάσεις, καθότι υπάρχουν σενάρια και σχέδια επί χάρτου που μελετώνται από Αρχές ασφαλείας αρκετών κρατών, σχετικά με πιθανολογούμενες ενέργειες του Ι.Κ και των υποστηρικτών του στην περιοχή της Μεσογείου και σε άμεση συνάρτηση με επιθέσεις, κυρίως μη-συμβατικού τύπου, δια θαλάσσης.
Το παρόν κείμενο παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο βασικά σενάρια τα οποία μελετώνται τόσο για το προσεχές μέλλον, όσο και μεσοπρόθεσμα, βασιζόμενα στις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών των Τζιχαντιστών, τα αδύνατα σημεία των υπαρχόντων Ευρωπαϊκών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και των τάσεων που δύναται να αναπτυχθούν από τη δράση των τρομοκρατικών ομάδων σε συνδυασμό με δυνατότητες περαιτέρω εξάπλωσης τους, μέσω στρατολογήσεων και προσέγγισης και άλλων φίλιων δυνάμεων.
ΣΕΝΑΡΙΑ
>Το Ι.Κ. βοηθά αποφασιστικά στη μαζική έξοδο παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη με σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης με στόχευση την Ιταλία και τη Μάλτα.
>Τζιχαντιστές σε σημαντικό αριθμό υποδύονται τους μετανάστες και εν συνεχεία πραγματοποιούν επιθέσεις σε δυνάμεις του Λιμενικού που βοηθούν στη δάσωση μεταναστών.
>Τ ο Ι.Κ. ετοιμάζει επίθεση επιπέδου «Βομβάης 2008» που περιλαμβάνει αμφίβιες δυνάμεις που θα προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα σε τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου
>Το Ι.Κ. εφαρμόζει καταδρομικές θαλάσσιες επιδρομές κυρίως σε πετρελαιοφόρα και πλοία LNG που διατρέχουν τη θαλάσσια γραμμή Γιβραλτάρ –Σουέζ.
>Το Ι.Κ. προχωρά σε απαγωγές ψαράδων και πληρωμάτων μικρών και τουριστικών πλοίων στη Μεσόγειο
>Το Ι.Κ τοποθετεί νάρκες στη Μεσόγειο
>Το Ι.Κ. ανατινάζει αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν το Μαγκρέμπ με Ιταλία και Ισπανία.
>Το Ι.Κ. προμηθεύεται από τη διεθνή «μαύρη αγορά όπλων» πυραύλους μέσου βεληνεκούς και χτυπά κατοικημένες περιοχές στη Μάλτα-Σικελία
>Επιπλέον προχωρά σε πυραυλικές επιθέσεις και σε διερχόμενα πλοία και ιδιαίτερα κρουαζιερόπλοια
>Επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους ή/και τοποθέτηση ναρκών στο Κανάλι του Σουέζ
>Επίθεση με χημικά/βιολογικά όπλα στο ποταμό Νείλο και σε κλειστές θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο
>Τοποθέτηση πολύ μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών (άνω των 1.000 τόνων) σε εμπορικά πλοία τα οποία θα συντονιστούν να εκραγούν είτε σε λιμένες της Μεσογείου είτε στο Κανάλι του Σουέζ. Επιπλέον, μικρότερες επιθέσεις με ψαράδικα και γιότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά σε ανάλογους στόχους.
Τα σενάρια αυτά υποθέτουν ότι ο σκοπός του Ι.Κ. είναι η πρόκληση μεγάλου κόστους στις χώρες του ΝΑΤΟ/ΕΕ και των «Κοσμικών Αραβικών κρατών» σε βαθμό της οικονομικής αποσταθεροποίησης στρατηγικής φύσεως. Επιπλέον, τέτοιου είδους επιθέσεις θα καθιερώσουν το Ι.Κ. στην αδιαμφισβήτητη πρώτη βαθμίδα του διεθνούς Τζιχαντιστικού κινήματος και θα προκαλέσουν μεγάλα κύματα στρατολόγησης υπέρ του. Ακόμα, θα προσδώσουν μεγάλα διαπραγματευτικά χαρτιά στο Ι.Κ. που εδρεύει σε Συρία-Ιράκ σε σχέση με πιθανή διεθνή αναγνώριση του.
Στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ επιχειρήσει επέμβαση στη Λιβύη με χερσαίες δυνάμεις θα εμπλακεί σε έναν ακόμα αγώνα με αντάρτες με απροσδιόριστη χρονική κατάληξη, ενώ περαιτέρω θα φανατιστούν μάζες εκατομμυρίων που τηρούν το λιγότερο «συμπαθή» στάση ως προς το Ι.Κ.
Εν ολίγοις μπορεί να λεχθεί ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του Ι.Κ. είναι η ταχύτατη και άμεση σε παρόντα χρόνο εξουδετέρωση του τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία-Ιράκ από όλη τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνήσεων της Συρίας, Αιγύπτου, Ιράκ και των κοσμικών δυνάμεων της Λιβύης.
Οποιαδήποτε αβελτηρία μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου