Δύσκολα τα πράγματα στην ΠΓΔΜ, δεν πάει ΕΕ ο Γκρούεφσκι

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Νίκολα Γκρούεφσκι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, καθώς η κατάσταση στη χώρα του είναι εξαιρετικά τεταμένη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, συμφωνήθηκε ότι δεν είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί τώρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού, λόγω της κατάστασης στην περιοχή…

Ο Γκρούεφσκι θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ερχόμενη Πέμπτη. Η Αντρέεβα δήλωσε, ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είχε συνομιλίες με τις αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης μετέβη στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.
Το θέμα είναι όμως κατά τα φαινόμενα ευρύτερο. Ο δυτικός κόσμος δείχνει αγανακτισμένος με τον Γκρούεφσκι διότι με την εμμονή του στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», δεν επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, λόγω ελληνικού βέτο (δεν «αγάπησαν» ξαφνικά την Ελλάδα, άλλα είναι τα κίνητρα), κάτι που πολλοί θεωρούν ότι θα απέκοπτε περισσότερο τη Ρωσία από τα Βαλκάνια…

Την ίδια στιγμή, ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, με την οποία ζητά τη βοήθεια της Ε.Ε. για α ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη χώρα…
«Η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική και οι δημοκρατικές δυνατότητες του συστήματος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η επείγουσα και άμεση ανάμειξη των Βρυξελλών, με την σύσταση μίας πολιτικής ομάδας, ενισχυμένης με νομικούς και ειδικούς.
Η ομάδα αυτή, η οποία θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξασφάλιζε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η διαδικασία θα είναι αξιόπιστη και αμερόληπτη, ως προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Αλί Αχμέτι.
Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, να δίνει στη δημοσιότητα συνεχώς υλικό από τηλεφωνικές υποκλοπές…
Σε αυτό, καταγράφονται συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών με δικαστές και δημοσιογράφους φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες αποκαλύπτουν τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο, αλλά και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα.
Ο Αλί Αχμέτι έθεσε στην επιστολή του και το θέμα της ονομασίας της χώρας: «Η διαφορά αυτή (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας) πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, σε ρόλο μεσολάβησης, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας»…
Υπενθυμίζεται, ότι οι Αλβανοί δεν αποδέχονται τον «μακεδονικό» χαρακτήρα που θέλει να δώσει στη χώρα ο Γκρούεφσκι και θεωρούν τη μειονότητα συνιδρυτική συνιστώσα της ΠΓΔΜ…

Σχόλια