Πακέτο μέτρων με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων και διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας για μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης και των αλλαγών που μπορεί το πολιτικό σύστημα να υποστηρίξει.
Μεταξύ των μέτρων που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, συγκαταλέγονται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», προκειμένου μεταξύ 2019 και 2020 να κλείσει η πόρτα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος ηλικίας, η κατάργηση της 15ετίας και το «πάγωμα» των συντάξεων για δύο χρόνια. Για την ώρα, στο υπουργείο Εργασίας απορρίπτουν μέτρα όπως αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με αναπροσαρμογή των συντελεστών, που προβλέπει ο νόμος 3863, ή μείωση των κατώτερων συντάξεων, διερευνούν όμως τρόπους ώστε οι ήδη προωθούμενες αλλαγές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος. Το νέο ασφαλιστικό πακέτο περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
• Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των ειδικών κατηγοριών, ώστε έως το 2020 να κλείσει οριστικά η πόρτα εξόδου για όλους τους ασφαλισμένους πριν από το 62ο έτος. Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 ασφαλισμένοι που μέχρι το 2012 είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περίμεναν να φθάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Το μέτρο αφορά, κυρίως, γυναίκες στο Δημόσιο, μητέρες ανηλίκων, εργαζομένους σε ΔΕΚΟ - τράπεζες. Μετά τις πιέσεις της τρόικας, το μέτρο θα επεκταθεί και στους ενστόλους. Οι δανειστές επιμένουν στην άμεση εφαρμογή του από το 2015.
• Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.500, η οποία έχει συμφωνηθεί, με την τρόικα να πιέζει και πιθανότατα να «περάσει» την εφαρμογή του, για όλους τους ασφαλισμένους, από το 2015.
• «Κλειδωμένο» θεωρείται το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2017.
• Αυστηρότεροι όροι χορήγησης του ΕΚΑΣ, με νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η τρόικα ζητεί την αποδέσμευσή του από την κοινωνική ασφάλιση, με το υπουργείο Εργασίας να αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων και της καθολικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
• Διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ του επικουρικού ταμείου των μισθωτών (ΕΤΕΑ) και των Ταμείων Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ). Στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων προωθείται η κατάργηση των διοικουσών επιτροπών στο ΕΤΑΑ, με τη διατήρηση όμως της οικονομικής αυτοτέλειας των επιμέρους τομέων (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων). Σε οριζόντιο επίπεδο προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων (ΝΠΔΔ), το οποίο θα στελεχωθεί από το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με παράλληλη μείωση των συντάξεων.
• Μέτρα περιορισμού της παραβατικότητας στην καταβολή συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου