ΕΔ: «Ανατολικός συναγερμός» για τον έμπολα & ρεκόρ λαθρομεταναστών


Ασύμμετρη απειλή είναι ο ιός έμπολα στα ανατολικά σύνορα της χώρας, με την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης και τα ελλιπή μέτρα που εφαρμόζει χάριν πολιτικών συμφερόντων η Τουρκία σε όσους ταξιδεύουν από τις χώρες της Αφρικής προς τα τουρκικά αεροδρόμια. Το διπλωματικό άνοιγμα της Τουρκίας σε πολλές αφρικανικές χώρες, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και άτυπη χαλάρωση των μέτρων στα αεροδρόμια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Συνεπώς, αν και δεν τίθεται θέμα πρόθεσης των Τούρκων, δεν θα αποτελούσε έκπληξη στο πλαίσιο αυτό της «χαλάρωσης» να περάσει άτομο προερχόμενο από την Αφρική, το οποίο έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.
Εάν στη συνέχεια αυτό το άτομο προωθηθεί από τα κυκλώματα δουλεμπόρων, παράνομα στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να μεταφέρει τον ιό στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα χωρίς να γίνει καν αντιληπτό. Για το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει εύλογη ανησυχία…

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα με τις οδηγίες που εκδίδει το ΚΕΛΠΝΟ έχουν δώσει προφορικά εντολές σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο και υπάρχει πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με παράνομους μετανάστες, να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας και κυρίως να μην τους αγγίξουνεάν δεν έχουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Όπως επεσήμαναν μάλιστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με το «defence-point.gr», η κατακόρυφη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης φέτος προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι αριθμοί των συλληφθέντων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας προκαλούν δέος εάν συγκριθούν με τα περυσινά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας και Λιμενικού 64.996 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας συνελήφθησαν από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2014, ενώ συγκριτικά, πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν σχεδόν τα μισά και ανέρχονταν σε 35.719 άτομα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό διακινείται από τα θαλάσσια σύνορα, όπου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διαφύγει της σύλληψης. Οι συλληφθέντες στα θαλάσσια σύνορα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2014 έφθασαν τους 37.590 παράνομους μετανάστες, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 9.400.
Η ανησυχία για την μετάδοση πιθανών μολυσματικών ασθενειών, μεταξύ των οποίων και του θανατηφόρου έμπολα, αφορά τόσο όσους συλλαμβάνονται αλλά κυρίως όσους μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί, καθώς είναι πιθανό να περάσουν στην ενδοχώρα μολύνοντας και άλλον πληθυσμό.
Το σενάριο βέβαια μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, ωστόσο όπως επισημαίνουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ:
>Όλες οι υγειονομικές Μονάδες είναι σε διαρκή ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε λοιμώδους νοσήματος σύμφωνα με τις προαναφερθείσες επικαιροποιημένες ληφθείσες οδηγίες.
>Υφίσταται ετοιμότητα του συνόλου των στρατιωτικών νοσοκομείων σε υλικά και εκπαιδευμένο προσωπικό, υπό των επίβλεψη ειδικών υγειονομικών λοιμωξιολόγων.
>Η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) συμμετείχε στην πρόσφατη άσκηση ετοιμότητας που διοργανώθηκε από το ΕΚΕΠΥ, κατά την οποία αποκόμισε εμπειρία και γνώση.
>Υφίσταται στενή συνεργασία της ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ με το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ για την διαρκήαλληλοενημέρωση προς αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων καταστάσεων ή εξελίξεων.
>Σε περίπτωση εντοπισμού εντός του χώρου των ΕΔ, ύποπτου κρούσματος με αιμορραγικό πυρετό από ιό Έμπολα, πέραν της απομόνωσης και της λήψεως λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω διαχείριση του εν λόγω περιστατικού.

Σχόλια