Ποιες συντάξεις θα μειωθούν το 2015 - 2016

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να διασώσει μόνο τα προσχήματα, αφού και το «πάγωμα» των συντάξεων κατά τη διετία 2016 - 2017 αναμένεται να ισχύσει, αλλά και η αύξηση της προϋπηρεσίας για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης επίσης δείχνει ότι θα εφαρμοστεί από το νέο έτος σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr.
 
Το μόνο που φαίνεται να πέτυχε η ελληνική πλευρά ήταν να μην περάσει η πρόταση για εφαρμογή του μοντέλου 50% +1, για την προκήρυξη απεργιών. Την ίδια στιγμή, όλα τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού είναι «ορθάνοιχτα», αφού συνδέονται με το δημοσιονομικό κενό της χώρας.
 
Αναλυτικά:
 
-    «Πάγωμα» συντάξεων: Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει αποδεκτή την πρόταση για να «παγώσουν» οι συντάξεις τη διετία 2016 - 2017, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως το δημοσιονομικό κενό.
 
-    Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης: Από τις διαπραγματεύσεις προκύπτει ότι μπαίνει τέλος στη 15αετία (4.500 Ημέρες Ασφάλισης), ως αρχική προϋπόθεση για τη χορήγηση της σύνταξης. Προτείνεται να υπάρξει νέο όριο στα 21,5 έτη (6.500 Ημέρες Ασφάλισης), που όμως θα εφαρμοστεί για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, δηλαδή το 2015 γίνονται 40 ετών.
 
-    Συνδικαλιστικός νόμος: Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν, θα περιοριστούν στο σκέλος των αδειών που χορηγούνται στους συνδικαλιστές. Η ελληνική πρόταση θέλει, για τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, να μην υπερβαίνουν τις 9 ημέρες το μήνα (108 το έτος), ενώ έως τώρα ήταν 12 ημέρες το μήνα (144 το έτος). Παράλληλα, δεν προχωράει το μέτρο της επιβολής ποσοστού 50% + 1 από τα μέλη κάθε κλάδου, για να προκηρύσσονται απεργίες. Ανοιχτό όμως είναι το ζήτημα του lock out, με τις πληροφορίες να θέλουν, το υπουργείο Εργασίας να έχει έτοιμη διάταξη για την αλλαγή του νόμου, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του.
 
-    Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Η τρόικα πιέζει για αλλαγές προς το χειρότερο, με άξονα τα 62 έτη, για τη χορήγηση της σύνταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλες οι περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης σε μικρότερη ηλικία, θα θιγούν με σημαντική αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία.
 
-    Μείωση συντάξεων: Όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασιστούν οδυνηρές μειώσεις στις συντάξεις, με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες. Ήδη το γεγονός ότι η τρόικα έχει ζητήσει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, που θα χορηγηθούν από την 1.1.2015 και μετά, είναι πιθανό να προκαλέσει περικοπές έως και 20%.
 
-    Κατώτατη σύνταξη: Η τρόικα ζητάει να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την κατώτατη σύνταξη, γεγονός που, αν συμβεί θα οδηγήσει σε σημαντική μείωσή της. Ας σημειωθεί ότι σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, βρίσκεται στα επίπεδα των 487 ευρώ, ενώ χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, υποχωρεί στα επίπεδα από 280 έως 310 ευρώ.
 
-    ΟΑΕΕ: Η τρόικα απαιτεί να μειωθούν οι συντάξεις που καταβάλλονται ήδη στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω παρεμβάσεων στις συντάξεις που χορηγούνται, ήδη από το πρώην ΤΕΒΕ.

Σχόλια