Τίποτε περισσότερο από… παραμύθια σε μια Ευρωζώνη που «τρέφεται από τα… φετίχ της» δεν είναι τα πολυθρύλητα stress tests στα οποία υπεβλήθησαν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με άρθρο του ανώτατου οικονομολόγου της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, στους Financial Times.
Στο καυστικό του κείμενο, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει πως τα τεστ που διενήργησε η European Banking Authority έδειξαν πως 24 τράπεζες (εκ του συνόλου των 123) δεν τα κατάφεραν, παρουσιάζοντας ελλείμματα.
Στις 27 Οκτωβρίου, οι καθηγητές Βιράλ Ατσάρια και Σάσα Στέφεν εξέδωσαν μια εναλλακτική εκτίμηση, χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία, για 39 εισηγμένες τράπεζες της ευρωζώνης με συνολικό ισολογισμό 12,5 τρισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον Μπούιτερ, η εκτίμηση αυτή είναι καλύτερη από την επίσημη.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ΕΒΑ έχει «κακό παρελθόν» με τα stress test που υποβαθμίζουν χονδροειδώς τις κεφαλαιακές «τρύπες» των τραπεζών της Ε.Ε. Τόσο τα AQR όσο και τα stress test βασίζονται πολύ στις εθνικές ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές –τις ίδιες αρχές υπό τις οποίες αφέθηκαν να κακοφορμίσουν και να συσσωρευθούν οι υπερβολές που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση.
Εκείνες ήταν υπεύθυνες για τη ρυθμιστική χαλαρότητα που επέτρεψε στις τράπεζες της δικαιοδοσίας τους να δείξουν υπερβολική ανοχή (επέκταση το χρόνου αποπληρωμής) και να υπερβάλλουν όσον αφορά την πραγματική αξία των ενεργητικών τους. Το δυσμενές σενάριο εξάλλου, δεν ήταν ιδιαίτερα δυσμενές –για παράδειγμα δεν προέβλεπε αποπληθωρισμό.
Εκτος από τις, κρυμμένες ακόμη, ζημιές που κληροδότησε η κρίση, θα συσσωρευθούν και νέες ζημίες ως αποτέλεσμα της μίζερης οικονομικής πορείας της ευρωζώνης τα 5-6 τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο οικονομολόγος.
«Συνεχίζεται η μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος σε… ζόμπι»
Ο Μπούιτερ δεν σταματά εκεί την κριτική του και συμπληρώνει εκτιμώντας πως η «μετάλλαξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης σε ζόμπι συνεχίζεται». «Ακόμη κι αν αναθερμανθεί η εγχώρια ζήτηση, είτε αυθορμήτως είτε μέσω εξωτερικών σοκ, είτε με νομισματική και δημοσιονομική επεκτατική πολιτική και μεταρρυθμίσεις υπέρ της προσφοράς, ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορέσει να στηρίξει καθόλου την αύξηση της ζήτησης. Η «ιαπωνοποίηση» της ευρωζώνης θα έχει ως αποτέλεσμα μια χαμένη δεκαετία, μετά την χαμένη μισή δεκαετία που ήδη βιώνει», προσθέτει ο ανώτατος οικονομολόγος της Citigroup.
Προτείνει, μάλιστα, άμεσες συγχωνεύσεις τραπεζών για να επιτευχθεί υψηλότερη κερδοφορία και αποδοτικότητα. Επιπρόσθετα, όπως υποστηρίζει, για να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, απαιτούνται δραστικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ζήτησης, που θα τονώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής στο τουλάχιστον 1,5% για την Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες αρτηριοσκληρωτικές χώρες.
«Το φετίχ της ευρωζώνης »απαγορεύεται η νομισματική χρηματοδότηση των κρατικών χρεών», παραλύει την ΕΚΤ. Ο ενστικτώδης αντι-κεϊνσιανισμός του τευτονικού περιθωρίου, ευνουχίζει την δημοσιονομική πολιτική. Η εγχώρια πολιτική παράλυση αναστέλλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα AQR – stress test ήταν παραμυθία. Καλή τύχη, ευρωζώνη», καταλήγει δηκτικά στο άρθρο του ο Μπούιτερ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου