Νέες περικοπές στην Υγεία ζητάει η ΕΕ - Σε επίπεδο αναρωτηρίου πλέον οι παροχές

Νέες μεταρρυθμίσεις λιτότητας προοιωνίζονται στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, καθώς η έκθεση αξιολόγησης του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε «υπέρογκες» δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν περικοπεί σε σημείο ώστε να διακινδυνεύεται η λειτουργία τους και η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί σε μη βιώσιμο επίπεδο για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, οι αριθμοί των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων παρουσιάζουν μία εικονική πραγματικότητα και προειδοποιούν την Ελλάδα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ των συντακτών της έκθεσης είναι ο «σκληρός» Τζουζέπε Καρόνε, εκπρόσωπος της Ε.Ε στην τρόικα για θέματα υγείας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως ο «αρχιτέκτονας» πολλών από τα μέτρα που οδήγησαν στα όρια υγειονομικής κρίσης τη χώρα.
Ήδη αντίδραση έχει σημειωθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά από το υπουργείο Υγείας να απορρίψει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Καρόνε και η ομάδα του κατέταξαν την Ελλάδα στη δεκάδα με τις χειρότερες επιδόσεις, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δαπανά 3,1% του ΑΕΠ για τα δημόσια νοσοκομεία, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης, από το σύνολο των δημόσιων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 46,2%. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, υποδεικνύουν πιθανή ανάγκη «για πολιτική μεταρρύθμιση στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης». Στην έκθεση, βέβαια, δεν περιλαμβάνονται οι δραματικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά και φάρμακα, που καταγράφονται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ως απόρροια των μειωμένων προϋπολογισμών.
Στη χειρότερη θέση, όμως, μεταξύ των 28 χωρών, κατατάσσει η έκθεση την Ελλάδα στο θέμα τηςφαρμακευτικής δαπάνης, θεωρώντας ότι είναι πολύ υψηλή, τη στιγμή που η ελληνική επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αντίθετο.
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,9% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 0,9%, υποστηρίζει η έκθεση. Επίσης, σημειώνει ότι απορροφά το 32,9% του συνόλου των δαπανών για την υγεία, με το μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 14,8%.
Αναφορικά με την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, η Ελλάδα με 421 ευρώ εμφανίζεται να διεκδικεί ξανά την αρνητική πρωτιά, με το μέσο όρο των 28 χωρών να είναι στα 224 ευρώ.
«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας» χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έκθεσης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος κάνει λόγο για παρωχημένα δεδομένα που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, η έκθεση έχει μεν ως ημερομηνία τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο βασίζεται σε στοιχεία του 2011.
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική δαπάνη το 2011 ήταν 3,4 δισ. ευρώ, ενώ φέτος σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας- θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ, άρα το ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν είναι 1,9% όπως υποστηρίζει η έκθεση αλλά 0,9%, επομένως η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα.
Επίσης, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 421 ευρώ το 2011, ενώ σήμερα ανέρχεται στα 189 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται στα 224 ευρώ.
Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει ότι η έκθεση δεν κάνει αναφορά στη δυσβάσταχτη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς στην Ελλάδα για τα φάρμακά τους, η οποία από 11% έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 35%, στη χώρα μάλιστα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων.
«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για μία ακόμη φορά διατυπώνει την πάγια και σταθερή θέση ότι η Υγεία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοσηρότητα τον πληθυσμό, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη ενώ οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει.
Οι δείκτες υγείας δεν είναι αριθμοί, έχουν κοινωνικό αντίκρισμα και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζει η Πολιτεία και η Ε.Ε.
Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά για την παροχή σωστής φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απορρίψει την έκθεση ως ανεπίκαιρη, πολλώ δε μάλλον να μην αποτελέσει αφορμή για να νέες «αιματηρές» μεταρρυθμίσεις λιτότητας.

Σχόλια