Μαζικές μετακινήσεις προσφύγων κατευθύνονται προς την Ελλάδα!

Image


Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί στο ανατολικό Αιγαίο οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, αποτέλεσμα των ένοπλων συρράξεων σε Συρία και Ιράκ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της χώρας βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, παρουσιάζοντας μια αύξηση 400% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, (άνεμοι έντασης έως και 7 μποφόρ) 624 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι περισυνελέγησαν σε διάφορα περιστατικά από στελέχη του Λιμενικού.



Η στάση της Ευρώπης πρέπει να αλλάξει

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έξαρση του φαινομένου έκρουσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συνδράμει πιο ενεργά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με μέσα και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις του Λιμενικού και στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Η Ευρώπη, θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος» υπογράμμισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ενώ, παράλληλα περιέγραψε τις ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν τον νέο Κανονισμό για τη Φύλαξη των Θαλασσίων Συνόρων, τη χρηματοδότηση του Frontex, την αναθεώρηση του «Δουβλίνο II», αλλά και τον σχεδιασμό μιας ευρύτερης επιχείρησης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σύροι πρόσφυγες έχουν φθάσει τα τρία εκατομμύρια, ο μισός συριακός πληθυσμός έχει εκτοπισθεί


Τρία εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες, σε μια έξοδο η οποία άρχισε το Μάρτιο του 2011 και δεν δείχνει σημάδια να υποχωρεί, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο αριθμός ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων καταγράφηκε μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι "σχεδόν οι μισοί από το συνολικό πληθυσμό των Σύρων έχουν πλέον εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", προσθέτει ο παγκόσμιος οργανισμός.

"Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη της εποχής μας, ωστόσο ο κόσμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν", αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών παραμένει σε γειτονικές χώρες, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Λίβανο (1,14 εκατ.), την Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000), έγινε γνωστό από την Αρμοστεία. Περίπου 215.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Επιπλέον οι φιλοξενούσες χώρες υπολογίζουν πως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες τους χωρίς να καταγραφούν επισήμως, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Όλο και περισσότερες οικογένειες φθάνουν σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένες, τρομοκρατημένες και με τις οικονομίες τους να έχουν εξανεμισθεί, αναφέρει ακόμη. "Οι περισσότεροι βρίσκονται στο δρόμο επί ένα χρόνο ή και περισσότερο, διαφεύγοντας από χωριό σε χωριό πριν πάρουν την τελική απόφαση να φύγουν".

"Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ταξίδι της εξόδου από τη Συρία γίνεται δυσκολότερο, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων. Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά (που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ' άτομο ή περισσότερα) για να τους οδηγήσουν στην ασφάλεια", προσθέτει.

Οι Σύροι αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο στον κόσμο προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μικρότερο σε αριθμό μόνον από τους πρόσφυγες της παλαιστινιακής κρίσης, οι οποίοι εμπίπτουν στην εντολη μιας χωριστής υπηρεσίας του ΟΗΕ, της UNRWA, αναφέρει ακόμη η Αρμοστεία.

OnAlert

Σχόλια