Μετανάστευση & φόβος για τους Εβραίους της Τουρκίας…

Οι Σεφαρδίτες Εβραίοι της Τουρκίας ζουν υπό απειλή και πολλοί ζητούν να αποκτήσουν την ισπανική υπηκοότητα, βάσει νέα νομολογία που επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα, ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαντρόν.
«Μεγάλος αριθμός αιτήσεων για διπλή υπηκοότητα, βάσει του νέου νόμου που πέρασε το ισπανικό κοινοβούλιο, προέρχεται από την Τουρκία και τη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.


Είναι γνωστό ότι η φανατικά καθολική Ισπανία του 15ου και 16ου αιώνα, καταδίωξε άγρια τους Εβραίους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταφύγουν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, διαπράττοντας, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, «το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία της».
Εκτιμάται, ότι μόνο 24.000 Σεφαρδίτες Εβραίου ζουν πλέον στην Τουρκία, οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι στην Κωνσταντινούπολη, διατηρώντας, μέχρι σήμερα τις παραδόσεις τους και την ισπανόφωνη διάλεκτό τους, μένοντας πάντοτε, περισσότερο συνδεδεμένοι με την Ισπανία, παρά με την Τουρκία.

Η Τουρκία, παρά τα όσα, επίσημα υποστηρίζονται, οργάνωσε κατά καιρούς διώξεις και κατά των Εβραίων που κατοικούσαν στο έδαφός της. Οι διωγμοί αυτοί έχουν γίνει μάλιστα αντικείμενο ιστορικής μελέτης, πρόσφατα, από Ισραηλινούς ιστορικο

ΠΗΓΗ

Σχόλια