Κινδυνεύουν με απόλυση 50.000 συμβασιούχοι

Από «κόσκινο» θα περάσουν και οι συμβασιούχοι, όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, όπου ψηφίσθηκε επί της αρχής (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, παρά τις επιφυλάξεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ για ορισμένους φορείς όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).


Συγκεκριμένα, ο επανέλεγχος αφορά περίπου 50.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο για τους οποίους τα πρώτα ευρήματα των ελέγχων από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έδειξαν, μεταξύ άλλων, πως για όσο διάστημα εμφανίζονταν ως συμβασιούχοι ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και ελάμβαναν επίδομα ανεργίας, ή εργάζονταν αποδεδειγμένα και με ασφάλιση σε ιδιώτες και εν συνεχεία βρέθηκαν με μια σύμβαση αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που τους χορηγούσε η ομοσπονδία εργαζομένων του υπουργείου και όχι η αρμόδια διοίκηση για να αποδείξουν ότι πληρούσαν τις χρονικές προϋποθέσεις που όριζε το Διάταγμα Παυλόπουλου για μονιμοποίηση, ή χρησιμοποίησαν πλαστές βεβαιώσεις ή συμβάσεις, εξαπατώντας ακόμη και τα υπηρεσιακά τους συμβούλια. Μία από τις περιπτώσεις των ελέγχων του ΣΕΕΔΔ ήταν και αυτή όπου μονιμοποιηθέντες στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατάφεραν με ψευδείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας να πάρουν το «πράσινο φως» για τη μετατροπή των συμβάσεών τους.

«Διαθέτουμε πλέον όχι ενδείξεις, αλλά τις πρώτες αποδείξεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ούτε το γράμμα, αλλά ούτε και το πνεύμα του Διατάγματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους επανελέγχους που γίνονται, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά «και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και στο σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε παρανομίες, αλλά και όσους σιγόνταραν την παρανομία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, σε όσα έγιναν στη Δημόσια Διοίκηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο υπουργός είπε ότι «ο αριθμός των υπαλλήλων (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) μειώθηκε κατά παραπάνω από 200.000 και το κόστος της μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. ευρώ το 2009 στα 15,7 δισ. ευρώ το 2013». Τέλος σε ό,τι αφορά την απλούστευση των διαδικασιών, που προωθείται με το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα ΚΕΠ και τις νέες διαδικασίες που έχουν αναλάβει, σημειώνοντας ότι ήδη τις πρώτες μέρες δόθηκαν από τα ΚΕΠ 25.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και 8.000 πιστοποιητικά γέννησης. Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε έντονη συζήτηση, με κόντρες και αντεγκλήσεις. Η Δημόσια Διοίκηση «ήταν ο μεγάλος ασθενής που σε μεγάλο βαθμό μας οδήγησε στη σημερινή κρίση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων για «λουκέτο» σε άχρηστους φορείς. «Φέρατε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας να βρείτε στα τυφλά ανθρώπους στο Δημόσιο για να απολύσετε», υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Αριστερά στηρίζει όσους παρανόμησαν για να προσληφθούν στο Δημόσιο, ενώ ο Μ. Βορίδης υποστήριξε πως απέναντι στους ανέργους που έχουν αποκλειστεί από το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει, για ποιον λόγο υπερασπίζεται εκείνους που έχουν προσληφθεί μέσα από αθέμιτες διαδικασίες.

Ερχονται απολύσεις για όσους συμβασιούχους μονιμοποιήθηκαν, χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά ή η μετατροπή των συμβάσεών τους έγινε με παράτυπο τρόπο. Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τον «φάκελο συμβασιούχοι», επαναβεβαίωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΠΗΓΗ

Σχόλια