«Φτύνουν» πολλά κομματικά στελέχη τους ηγέτες τους

Οι αυτοανακηρύξεις υποψηφίων και οι αρνήσεις στελεχών να γίνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες υπογραμμίζουν την κρίση του πολιτικού σκηνικού

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σκάει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η μία «πολιτική βόμβα» μετά την άλλη. Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αυτοανακηρύσσεται ο πάλαι ποτέ στενότατος πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Νικήτας Κακλαμάνης, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορίζει υποψήφιο τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αυτοανακηρύσσεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίον ο πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει για να ανατρέψει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ορίζει ως υποψήφιο περιφερειάρχη τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι 46 από τους 50 (!) περιφερειακούς συμβούλους υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης σε πείσμα της βούλησης του Αντ. Σαμαρά και αυτήν τη στιγμή όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να τον προσκυνήσει γιατί δεν έχει καλύτερη επιλογή και να τον ορίσει κι αυτός εκ των υστέρων υποψήφιο του κόμματος της ΝΔ, συρόμενος πίσω του αναγκαστικά. Αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον νικήσει με άνεση ο υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης. Χώρια που ο πρωθυπουργός απέτυχε να πείσει τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Ολγα Κεφαλογιάννη να κατεβούν υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αθήνα, εισπράττοντας ταπεινωτικές αρνήσεις.

Ούτε καν τη Φωτεινή Πιπιλή δεν κατόρθωσε να αναγκάσει να μπει υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων! Καλά, δεν μιλάμε για υποψηφίους που είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν απαγορεύσει «διά ροπάλου» στον Ευάγγελο Βενιζέλο να τους δώσει το χρίσμα, το οποίο θεωρούν... στίγμα! Τα αναφέρουμε όλα αυτά όχι για να δείξουμε ότι η ΝΔ κινδυνεύει να μην έχει σχεδόν κανένα δήμαρχο στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αυτό είναι δευτερεύον για μας, αφού η έκταση της ήττας της ΝΔ στις ευρωεκλογές και το πόσο χαμηλά θα πέσει το ΠΑΣΟΚ είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν αν η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αμέσως μετά τις 25 Μαΐου. Δεν θα το κρίνουν οι δημοτικές ή οι περιφερειακές εκλογές. Αυτό το «φτύσιμο» του πρωθυπουργού εκ μέρους πολλών στελεχών της ΝΔ όμως αποκαλύπτει τον βαθμό αποσάθρωσης του πολιτικού σκηνικού.

Οταν τόσο πολλά στελέχη της ΝΔ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τι λέει και τι θέλει ο Σαμαράς, είναι προφανές ότι θεωρούν πως επίκειται η κατάρρευση της κυβέρνησης και κοιτάζουν τι θα κάνουν για το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον, αδιαφορώντας φυσικά για τον αρχηγό τους και το κόμμα τους. Είναι φανερό πως πάρα πολλά στελέχη της ΝΔ και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακατέχονται από το πνεύμα του «τέλους εποχής» για τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Μαζική απειθαρχία στις επιθυμίες του συναντά όμως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους αυτός. Πρώτα πρώτα κανένα σοβαρό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται να... υποβιβαστεί σε δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Ολα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να καταλάβουν... υπουργικές ή κυβερνητικές θέσεις! Φυσικά, όταν ο Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός θα αναλάβει εκ νέου τον πλήρη και πολύ πιο εφικτό έλεγχο του κόμματός του και όλοι σχεδόν θα είναι έτοιμοι να προσκυνήσουν την εξουσία του, αλλά μέχρι τότε, έστω και αν αποδειχθεί ότι απέχουμε μήνες και όχι χρόνια από το σημείο αυτό, θα περάσει πολύ δύσκολα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, επειδή ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη λειτουργία αριστερού και όχι κυβερνητικού κόμματος, άρα έχει ακόμη λόγο η οργανωμένη βάση του που είναι αριστερή, εξεγείρεται εναντίον των ανοιγμάτων προς τα δεξιά που κάνει ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του και αποδοκιμάζει αυτές τις επιλογές του. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του «μνημονιακού» βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη, τον οποίον ο Τσίπρας επιμένει να ορίσει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το γεγονός ότι στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τριών νομών της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας, της Κορινθίας και της Αρκαδίας, δεν βρέθηκε ούτε... ένα μέλος (!) του κόμματος, κυριολεκτικά ούτε ένα, που να ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Φουρτούνες σε όλο το πολιτικό σκηνικό που σίγουρα θα επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σχόλια