Η προκλητική προβολή των τουρκικών "γεφυρών πολέμου" και των συστημάτων διάβασης υδάτινων κωλυμάτων και γεφύρωσης AZMIM και SAMUR που "θα διευκολύνει πολύ την εισβολή/επιδρομή του τουρκικού Στρστού" όπως η ίδια η κρατική τουρκική τηλεόραση είπε εννοώντας τον Έβρο, έχει κτυπήσει "καμπανάκι" στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΓΕΣ, όπου ο νέος Αρχηγός, αντιστράτηγος, Χ.Μανωλάς, φιλοδοξεί να ακολουθήσει την τακτική του προκατόχου του αντιστράτηγου Α.Τσέλιου και να επιμείνει σε σκληρές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικων δυνάμεων στην περιοχή.
Η πρώτη σημαντική ενίσχυση θα είναι η άφιξη των 90 Μ1Α1 Abrams τα οποία υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιά θα έχουν αφιχθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ή της Καβάλας.
Ήδη ομάδα αξιωματικών έχει ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, επιλέχθηκαν τα 90 καλύτερα άρματα της νέας παρτίδας Μ1Α1 που έβγαλε από την υπηρεσία ο αμερικανικός Στρατός τα οποία το μόνο που θα χρειαστούν είναι μέσα επικοινωνίας για να υπάρξει ομογενοποίηση με τα ελληνικά.
Η ένταξη των Μ1Α1 σε μονάδες τη πρώτης γραμμής που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν Μ60Α3 θα αλλάξει προς το θετικό το ισοζύγιο ισχύος της ελληνικής πλευράς, αν και αυτά τα οχήματα θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τα LEO2HEL/A4: Την έλλειψη ΤΟΜΑ. Ενα θέμα για το οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις, πάντως εντός του έτους. Ίσως μέχρι το τέλος του 2015 μεγάλοι αρθμοί ΤΟΜΑ να ενταχθούν στον Ελληνικό Στρατό σχεδόν ... δωρεάν, αν όλα πάνε καλά.
Εν πάση περιπτώσει το θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία κύρια μέτωπα ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης τόσο σε επίπεδο συμβατικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο ασύμμετρων – μη συμβατικών απειλών.
Τα άλλα δύο θέατρα, τα οποία είναι πρωτίστως αεροναυτικά, είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος – Κύπρος. Αλλά ο Έβρος είναι το μοναδικό μέτωπο που μπορεί να υπάρξει ελληνική μείζονα επιθετική ενέργεια.
Από τουρκικής πλευράς, στην Ανατολική Θράκη ολοκληρώθηκε η επιστροφή από τα τουρκοσυριακά σύνορα των μονάδων που είχαν κατευθυνθεί εκεί στο καλοκαίρι στο απόγειο της κρίσης και ... κάτι παραπάνω από συνεχίζεται η ενίσχυση ειδικά του πυροβολικού με νένα αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina και μεγάλους αριθμούς από βαλλιστικούς πυραύλους Kasirga.
Σύμφωνα με την "χαρτογράφηση" της τουρκικής διάταξης που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς η τουρκική επιθετική διάταξη της 1ης Στρατιάς απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις έχει ως εξής: :
-2ο ΣΣ που εδρεύει στη Καλλίπολη (Gelibolu) στην ομώνυμη χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ). Το 2ο ΣΣ διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 4η, 8η και 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία – 95η ΤΘΤ).
Η 4η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύει στην Κεσάνη, η 8η στο Τεκιρντάγκ, η 18η στο Ορτακόι του Τσανάκαλε, και η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα. Επιπρόσθετα το 2ο ΣΣ διαθέτει το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού (102ο ΣΠΒ), το 5ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό και είναι κυρίως αναπτυγμένο στην Ίμβρο, και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού (2ο ΣΜΧ) που ιδρύθηκε μόλις το 2006, και το οποίο περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής (στο οποίο θα ενταχθούν δύο λόγοι γεφυροποιίας εξοπλισμένοι με μία συλλογή Samur (12 οχήματα) έκαστος.
-5ο ΣΣ που εδρεύει στην Τυρολόη (Corlu) και είναι προσανατολισμένο έναντι της ελληνικής ΧVI Μ/Κ ΜΠ, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Και αυτό το Σώμα Στρατού διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 54η, 55η και 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (1η ΤΘΤ). Οι 54η και 55η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύουν στην περιοχή της Αδριανούπολης (η δεύτερη στο Σούλογλου), η 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), και η 1η ΤΘΤ στο Χαντιμκόι της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα το 5ο ΣΣ διαθέτει το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού (105ο ΣΠΒ), το 4ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό, και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού που επίσης ιδρύθηκε το 2006.
Όπως και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού του 2ου Σώματος Στρατού περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής (στο οποίο θα ενταχθούν δύο λόγοι γεφυροποιίας εξοπλισμένοι με μία συλλογή Samur [12 οχήματα] έκαστος.
-3ο ΣΣ που εδρεύει στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης) και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Το Σώμα διαθέτει δύο τεθωρακισμένες (2η και 3η ΤΘΤ), μία μηχανοκίνητη (66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ), στην οποία οργανικά υπάγονται τρία μηχανοποιημένα συντάγματα (τα 6ο, 23ο και 47ο).
Η 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ) έχει και ως κύρια αποστολή την ασφάλεια του εσωτερικού της ΖΕ της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επιθετική ισχύς της, που είναι εξ ορισμού υποδεέστερη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αμελητέα.
Το συγκεκριμένο Σώμα Στρατού έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ ως στρατηγείο ταχείας ανάπτυξης (NATO Deployable Corps – Turkey [NDC-TU]) και κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διαθέτει υψηλές δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου. Η 2η ΤΘΤ εδρεύει στο Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, η 3η ΤΘΤ στο Τζερκεζκόι, η 66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Χασντάλ της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα, η 1η Τουρκική Στρατιά εκτιμάται ότι σε περίπτωση επιχειρήσεων θα ενισχυθεί με πρόσθετους σχηματισμούς και μονάδες που εδρεύουν στη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα υποστήριξης μάχης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η 58η Ταξιαρχία Πυροβολικού (58η ΤΑΞ ΠΒ) εξοπλισμένη με 36 εκτοξευτές TR-300 Kasirga και πυραύλους J-600T Yildirim (βεληνεκούς 250 – 300 χλμ.) που εδρεύει στο Πολατλί (κοντά στην Άγκυρα).
Η εν λόγω ταξιαρχία, που επανδρώνεται αποκλειστικά από επαγγελματικό προσωπικό (περί τα 1.650 στελέχη), πολύ συχνά αναπτύσσεται στη ζώνη ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς και εκτελεί ασκήσεις, αναγνωρίσεις δρομολογίων και χώρων τάξης – βολής – απόκρυψης. Στιγμιότυπα από τις δοκιμές του συστήματος παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μηχανικό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, το οποίο όπως είδαμε έχει πλέον τεράστιες δυνατότητες.
Η Τουρκία έχει διαθέσει στην 1η Στρατιά ότι καλύτερο και πιο σύγχρονο διαθέτει ο τουρκικός Στρατός
Δηλαδή
-Τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιο σύγχρονα που διαθέτουν οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις (στο σύνολο σχεδόν των 298 Leopard 2A4 που είχαν προμηθευτεί αρχικά συν το σύνολο σχεδόν των επιπλέον 41 leopard 2A4, τα οποία προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν από την Aselsan στο επίπεδο Leopard 2NG – Next Generation).
-Τουλάχιστον 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.). Στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η έκδοση του ACV-300 AIFV με τον πύργο Dragar
-Τουλάχιστον 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σε μοίρες άμεσης και γενικής υποστήριξης, που όπως αναφέρθηκε τελικά θα είναι όλα σχεδόν Firtina T155.
-Μεγάλο αριθμό συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων – ΠΕΠ), όπως εκτοξευτές MLRS (η Τουρκία έχει προμηθευτεί 12 εκτοξευτές και 72 βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS MGM-140 Block I) και Τ-122 Sakarya, συμπεριλαμβανομένης και μίας μόνιμα αναπτυγμένης πυροβολαρχίας πέντε ΠΕΠ TR-300 Kasirga στην Ίμβρο η οποία ως κύρια αποστολή έχει την προβολή των ελληνικών εγκαταστάσεων στη Λήμνο, και κυρίως του αεροδρομίου της 130ης Σμηναρχίας Μάχης.
Αντίστοιχα, από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή της Θράκης, μεταξύ του ποταμού Έβρου και ανατολικά του ποταμού Νέστου, είναι αναπτυγμένος ο ισχυρότερος μείζον επιχειρησιακός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ).
Ο οποίος όμως έχει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την κινητικότητα του Πεζικού λόγω ανυπαρξίας σύγχρονου ΤΟΜΑ.
-XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) με έδρα το Διδυμότειχο και τις:
-Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).
-3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και ΖΕ μία περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το περιβόητο προγεφύρωμα του Κάραγατς (Ανδριανούπολη).
-30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας
-50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί. Η αποστολή της εν λόγω ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου. Η ΖΕ περιλαμβάνει τον περίπου 20 χλμ. μήκους στενό «λαιμό» του Έβρου, που στους επιτελείς είναι γνωστός ως «η αμυντική τοποθεσία του Ποτιστικού ρέματος».
Όμως αυτή η αμυντική τοποθεσία είναι κάθετη προς τον άξονα ανατολή – δύση και κατά συνέπεια η αξία της αφορά αντίπαλο που κινείται κατά τον κάθετο προς αυτή άξονα Βορρά – Νότου.
Πριν την αποκάλυψη του Σχεδίου "βαριοπούλα" στην θέση της Ταξιαρχίας υπήρχε ένα Τάγμα. Το πώς γλιτώσαμε την εθνική τραγωδία το 2003 (επάνω στο Τάγμα θα έπεφταν τέσσερις Ταξιαρχίες, η δύο μηχανοκίνητες και θα ακολουθούσαν άλλες τρεις μέχρι να διαβύν τα περίπου 45 χλμ και να φτάσουν στην στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποκόπτωντας τον Βόρειο Έβρο από την λοιπή Ελλάδα) μάλλον στον καλό Θεό το οφείλουμε.
-XΙI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τις:
-ΤΔ/41ου ΣΠ με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το ακριτικό νησί συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης βραχονησίδας Ζουράφας.
-31η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες και ΖΕ την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου
-7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.
Στην Αλεξανδρούπολη επίσης εδρεύει η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» η οποία θα επιχειρήσει ως εφεδρεία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ που έχει την ευθύνη άμυνας του νότιου τομέα του Έβρου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, εδρεύουν η ΧΧΙ ΤΘΤ «Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος» και η 29η Ταξιαρχία Πεζικού (29 ΤΑΞ ΠΖ) «Πόγραδετς» η οποία έχει ως κύριο λόγο την ασφάλεια του εσωτερικού της κύριας εθνικής αμυντικής τοποθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΧΧΙ ΤΘΤ θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία της XVI Μ/Κ ΜΠ στον Βόρειο Τομέα.
Ακόμη δυτικότερα, στην Ξάνθη, εδρεύει το στρατηγείο του Δ΄ ΣΣ και η XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος» η οποία γενικά θεωρείται ότι θα επιχειρήσει ως εφεδρεία του Σώματος προς υποστήριξη των ανεπτυγμένων έμπροσθεν δυνάμεων.
Τέλος στην Καβάλα, εδρεύει το Στρατηγείο της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ) «Μακεδονία», στην οποία υπάγονται οργανικά οι τρεις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, οι ΧΧΙ, ΧΧΙΙΙ και XXV.
Αρκούν οι δυνάμεις αυτές; Υπό προϋποθέσεις, αεροπορικής υπεροχής, οριακά, ναι. Αλλά το όλο σκηνικό δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία...
Η πρώτη σημαντική ενίσχυση θα είναι η άφιξη των 90 Μ1Α1 Abrams τα οποία υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιά θα έχουν αφιχθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ή της Καβάλας.
Ήδη ομάδα αξιωματικών έχει ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, επιλέχθηκαν τα 90 καλύτερα άρματα της νέας παρτίδας Μ1Α1 που έβγαλε από την υπηρεσία ο αμερικανικός Στρατός τα οποία το μόνο που θα χρειαστούν είναι μέσα επικοινωνίας για να υπάρξει ομογενοποίηση με τα ελληνικά.
Η ένταξη των Μ1Α1 σε μονάδες τη πρώτης γραμμής που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν Μ60Α3 θα αλλάξει προς το θετικό το ισοζύγιο ισχύος της ελληνικής πλευράς, αν και αυτά τα οχήματα θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τα LEO2HEL/A4: Την έλλειψη ΤΟΜΑ. Ενα θέμα για το οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις, πάντως εντός του έτους. Ίσως μέχρι το τέλος του 2015 μεγάλοι αρθμοί ΤΟΜΑ να ενταχθούν στον Ελληνικό Στρατό σχεδόν ... δωρεάν, αν όλα πάνε καλά.
Εν πάση περιπτώσει το θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου αποτελεί σήμερα ένα από τα τρία κύρια μέτωπα ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης τόσο σε επίπεδο συμβατικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο ασύμμετρων – μη συμβατικών απειλών.
Τα άλλα δύο θέατρα, τα οποία είναι πρωτίστως αεροναυτικά, είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος – Κύπρος. Αλλά ο Έβρος είναι το μοναδικό μέτωπο που μπορεί να υπάρξει ελληνική μείζονα επιθετική ενέργεια.
Από τουρκικής πλευράς, στην Ανατολική Θράκη ολοκληρώθηκε η επιστροφή από τα τουρκοσυριακά σύνορα των μονάδων που είχαν κατευθυνθεί εκεί στο καλοκαίρι στο απόγειο της κρίσης και ... κάτι παραπάνω από συνεχίζεται η ενίσχυση ειδικά του πυροβολικού με νένα αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina και μεγάλους αριθμούς από βαλλιστικούς πυραύλους Kasirga.
Σύμφωνα με την "χαρτογράφηση" της τουρκικής διάταξης που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς η τουρκική επιθετική διάταξη της 1ης Στρατιάς απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις έχει ως εξής: :
-2ο ΣΣ που εδρεύει στη Καλλίπολη (Gelibolu) στην ομώνυμη χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ). Το 2ο ΣΣ διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 4η, 8η και 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία – 95η ΤΘΤ).
Η 4η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύει στην Κεσάνη, η 8η στο Τεκιρντάγκ, η 18η στο Ορτακόι του Τσανάκαλε, και η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα. Επιπρόσθετα το 2ο ΣΣ διαθέτει το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού (102ο ΣΠΒ), το 5ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό και είναι κυρίως αναπτυγμένο στην Ίμβρο, και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού (2ο ΣΜΧ) που ιδρύθηκε μόλις το 2006, και το οποίο περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής (στο οποίο θα ενταχθούν δύο λόγοι γεφυροποιίας εξοπλισμένοι με μία συλλογή Samur (12 οχήματα) έκαστος.
-5ο ΣΣ που εδρεύει στην Τυρολόη (Corlu) και είναι προσανατολισμένο έναντι της ελληνικής ΧVI Μ/Κ ΜΠ, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Και αυτό το Σώμα Στρατού διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 54η, 55η και 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (1η ΤΘΤ). Οι 54η και 55η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύουν στην περιοχή της Αδριανούπολης (η δεύτερη στο Σούλογλου), η 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), και η 1η ΤΘΤ στο Χαντιμκόι της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα το 5ο ΣΣ διαθέτει το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού (105ο ΣΠΒ), το 4ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό, και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού που επίσης ιδρύθηκε το 2006.
Όπως και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού του 2ου Σώματος Στρατού περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής (στο οποίο θα ενταχθούν δύο λόγοι γεφυροποιίας εξοπλισμένοι με μία συλλογή Samur [12 οχήματα] έκαστος.
-3ο ΣΣ που εδρεύει στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης) και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Το Σώμα διαθέτει δύο τεθωρακισμένες (2η και 3η ΤΘΤ), μία μηχανοκίνητη (66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ), στην οποία οργανικά υπάγονται τρία μηχανοποιημένα συντάγματα (τα 6ο, 23ο και 47ο).
Η 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ) έχει και ως κύρια αποστολή την ασφάλεια του εσωτερικού της ΖΕ της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επιθετική ισχύς της, που είναι εξ ορισμού υποδεέστερη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αμελητέα.
Το συγκεκριμένο Σώμα Στρατού έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ ως στρατηγείο ταχείας ανάπτυξης (NATO Deployable Corps – Turkey [NDC-TU]) και κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διαθέτει υψηλές δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου. Η 2η ΤΘΤ εδρεύει στο Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης, η 3η ΤΘΤ στο Τζερκεζκόι, η 66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Χασντάλ της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα, η 1η Τουρκική Στρατιά εκτιμάται ότι σε περίπτωση επιχειρήσεων θα ενισχυθεί με πρόσθετους σχηματισμούς και μονάδες που εδρεύουν στη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα υποστήριξης μάχης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η 58η Ταξιαρχία Πυροβολικού (58η ΤΑΞ ΠΒ) εξοπλισμένη με 36 εκτοξευτές TR-300 Kasirga και πυραύλους J-600T Yildirim (βεληνεκούς 250 – 300 χλμ.) που εδρεύει στο Πολατλί (κοντά στην Άγκυρα).
Η εν λόγω ταξιαρχία, που επανδρώνεται αποκλειστικά από επαγγελματικό προσωπικό (περί τα 1.650 στελέχη), πολύ συχνά αναπτύσσεται στη ζώνη ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς και εκτελεί ασκήσεις, αναγνωρίσεις δρομολογίων και χώρων τάξης – βολής – απόκρυψης. Στιγμιότυπα από τις δοκιμές του συστήματος παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μηχανικό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, το οποίο όπως είδαμε έχει πλέον τεράστιες δυνατότητες.
Η Τουρκία έχει διαθέσει στην 1η Στρατιά ότι καλύτερο και πιο σύγχρονο διαθέτει ο τουρκικός Στρατός
Δηλαδή
-Τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιο σύγχρονα που διαθέτουν οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις (στο σύνολο σχεδόν των 298 Leopard 2A4 που είχαν προμηθευτεί αρχικά συν το σύνολο σχεδόν των επιπλέον 41 leopard 2A4, τα οποία προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν από την Aselsan στο επίπεδο Leopard 2NG – Next Generation).
-Τουλάχιστον 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.). Στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η έκδοση του ACV-300 AIFV με τον πύργο Dragar
-Τουλάχιστον 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σε μοίρες άμεσης και γενικής υποστήριξης, που όπως αναφέρθηκε τελικά θα είναι όλα σχεδόν Firtina T155.
-Μεγάλο αριθμό συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων – ΠΕΠ), όπως εκτοξευτές MLRS (η Τουρκία έχει προμηθευτεί 12 εκτοξευτές και 72 βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS MGM-140 Block I) και Τ-122 Sakarya, συμπεριλαμβανομένης και μίας μόνιμα αναπτυγμένης πυροβολαρχίας πέντε ΠΕΠ TR-300 Kasirga στην Ίμβρο η οποία ως κύρια αποστολή έχει την προβολή των ελληνικών εγκαταστάσεων στη Λήμνο, και κυρίως του αεροδρομίου της 130ης Σμηναρχίας Μάχης.
Αντίστοιχα, από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή της Θράκης, μεταξύ του ποταμού Έβρου και ανατολικά του ποταμού Νέστου, είναι αναπτυγμένος ο ισχυρότερος μείζον επιχειρησιακός σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ).
Ο οποίος όμως έχει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την κινητικότητα του Πεζικού λόγω ανυπαρξίας σύγχρονου ΤΟΜΑ.
-XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) με έδρα το Διδυμότειχο και τις:
-Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).
-3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και ΖΕ μία περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το περιβόητο προγεφύρωμα του Κάραγατς (Ανδριανούπολη).
-30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας
-50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί. Η αποστολή της εν λόγω ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου. Η ΖΕ περιλαμβάνει τον περίπου 20 χλμ. μήκους στενό «λαιμό» του Έβρου, που στους επιτελείς είναι γνωστός ως «η αμυντική τοποθεσία του Ποτιστικού ρέματος».
Όμως αυτή η αμυντική τοποθεσία είναι κάθετη προς τον άξονα ανατολή – δύση και κατά συνέπεια η αξία της αφορά αντίπαλο που κινείται κατά τον κάθετο προς αυτή άξονα Βορρά – Νότου.
Πριν την αποκάλυψη του Σχεδίου "βαριοπούλα" στην θέση της Ταξιαρχίας υπήρχε ένα Τάγμα. Το πώς γλιτώσαμε την εθνική τραγωδία το 2003 (επάνω στο Τάγμα θα έπεφταν τέσσερις Ταξιαρχίες, η δύο μηχανοκίνητες και θα ακολουθούσαν άλλες τρεις μέχρι να διαβύν τα περίπου 45 χλμ και να φτάσουν στην στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποκόπτωντας τον Βόρειο Έβρο από την λοιπή Ελλάδα) μάλλον στον καλό Θεό το οφείλουμε.
-XΙI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τις:
-ΤΔ/41ου ΣΠ με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το ακριτικό νησί συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης βραχονησίδας Ζουράφας.
-31η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες και ΖΕ την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου
-7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.
Στην Αλεξανδρούπολη επίσης εδρεύει η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» η οποία θα επιχειρήσει ως εφεδρεία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ που έχει την ευθύνη άμυνας του νότιου τομέα του Έβρου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, εδρεύουν η ΧΧΙ ΤΘΤ «Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος» και η 29η Ταξιαρχία Πεζικού (29 ΤΑΞ ΠΖ) «Πόγραδετς» η οποία έχει ως κύριο λόγο την ασφάλεια του εσωτερικού της κύριας εθνικής αμυντικής τοποθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΧΧΙ ΤΘΤ θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρεία της XVI Μ/Κ ΜΠ στον Βόρειο Τομέα.
Ακόμη δυτικότερα, στην Ξάνθη, εδρεύει το στρατηγείο του Δ΄ ΣΣ και η XXV ΤΘΤ «2ο Σύνταγμα Ιππικού Έφεσος» η οποία γενικά θεωρείται ότι θα επιχειρήσει ως εφεδρεία του Σώματος προς υποστήριξη των ανεπτυγμένων έμπροσθεν δυνάμεων.
Τέλος στην Καβάλα, εδρεύει το Στρατηγείο της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (ΧΧ ΤΘΜ) «Μακεδονία», στην οποία υπάγονται οργανικά οι τρεις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, οι ΧΧΙ, ΧΧΙΙΙ και XXV.
Αρκούν οι δυνάμεις αυτές; Υπό προϋποθέσεις, αεροπορικής υπεροχής, οριακά, ναι. Αλλά το όλο σκηνικό δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου