Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει και γίνεται «ΠΕΔΥ»

Τη δημιουργία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο νέος αυτός φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του. Όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός, ο φορέας θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από το ΕΣΥ ή από τους ιδιώτες της Υγείας και θα τις παρέχει στους ασφαλισμένους.


Οι σχετικές αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα σήμερα στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Kέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση τον βασικό κορμό του ΠΕΔΥ, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός.

«O οικογενειακός γιατρός θα είναι ο καθ´ ύλην αρμόδιος να εξετάζει τους ασφαλισμένους στα αστικά κέντρα, κάτι ανάλογο με τον αγροτικό γιατρό της περιφέρειας. Θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών/ασφαλισμένων ανά περιοχή και θα χρεωθεί με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο» είπε ο υπουργός.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους 3000 οικογενειακούς γιατρούς, που θα προέρχονται είτε από τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα Κέντρα Υγείας είτε θα είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα.

ΠΗΓΗ

Σχόλια