Αντέχουν «κόκκινα» δάνεια μέχρι 50% οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Berenberg


Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο περισκόπιο του γερμανικού επενδυτικού οίκου  Berenberg, ενός από τους παλιότερους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από το 1590. Πρόκειται για έναν οίκο που έχει ασχοληθεί με το ελληνικό χρηματιστήριο από την περίοδο του 1990.
Κατόπιν των επαφών του με τις διοικήσεις σημειώνει ότι φέτος θα σημειωθεί η κορύφωση στα “κόκκινα” δάνεια, στοιχείο που θα οδηγήσει χαμηλότερα τις προβλέψεις για τις σχετικές απώλειες.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα “μαξιλάρια” που υπάρχουν στα ίδια κεφάλαια και τα κέρδη προ προβλέψεων για την επόμενη τριετία μπορούν να απορροφήσουν μια αύξηση στα “κόκκινα” δάνεια που θα τα οδηγήσει στο 50% επί του συνόλου. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.


Ειδικοί της Πειραιώς και Alpha, μιλώντας προς την Berenberg, σημείωσαν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ η Eurobank αναμένει τα 2 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τη Berenberg, θα εισέλθουν στην τράπεζα τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, το ΤΧΣ μπορεί να υποστηρίξει τις τραπεζικές ανάγκες με 11 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, το ρίσκο έγκειται στο ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν περαιτέρω τις προβλέψεις λόγω αναδιαρθρώσεων δανείων που αντιστοιχούν στο  που αντιστοιχούν στο 5-7% του συνόλου. Πρόκειται για τις μετοχοποιήσει δανείων που θα οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποδυνάμωση των θέσεων των βασικών μετόχων.

Σχόλια