Ισχυρό λέιζερ επί οχήματος δοκίμασε ο Στρατός των ΗΠΑ (VIDEO)

Τις δοκιμές στο πεδίο ενός συστήματος λέιζερ υψηλής ενέργειας (HEL: High Energy Laser) που για πρώτη φορά ενέπλεξε και κατέστρεψε περισσότερα από 90 βλήματα όλμων και μη επανδρωμένα αεροχήματα εν πτήση ανακοίνωσε ο Στρατός των ΗΠΑ.

Οι δοκιμές στο πεδίου του συγκεκριμένου συστήματος που ονομάζεται HEL MD (High Energy Laser Mobile Demonstrator: κινητό πρωτότυπο επίδειξης λέιζερ υψηλής ενέργειας) πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 18 Νοεμβρίου 2013 μέχρι και 10 Δεκεμβρίου 2013 στην εγκατάσταση δοκιμών συστημάτων λέιζερ υψηλής ενέργειας (High Energy Laser Systems Test Facility) στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών White Sands Missile Range, στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Διοίκησης Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας (U.S. Army Space and Missile Defense Command) της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων Στρατού (Army Forces Strategic Command), ήταν η πρώτη επίδειξη του HEL MD σε διαμόρφωση, όπου τόσο η πηγή της ακτινοβολίας λέιζερ όσο και το σύστημα κατεύθυνσης της δέσμης βρισκόταν επί του ιδίου οχήματος.



Για την εκτέλεση των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε ένα υποκατάστατο ραντάρ με την ονομασία Enhanced Multi Mode Radar το οποίο και υποστήριζε το HEL MD στη διαδικασία πρόσκτησης –εμπλοκής παρέχοντας γενικά δεδομένα για τον στόχο.

Το HEL MD αναπτύσσεται από τον Στρατό των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Boeing (στην οποία έχει ανατεθεί η σχετική σύμβαση) προκειμένου να επιδείξει τις δυνατότητες των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας στην προστασία των φίλιων δυνάμεων από επιθέσεις με ρουκέτες, πυρά πυροβολικού και όλμων (RAM: rockets, artillery and mortars), όπως επίσης κατά βλημάτων πλεύσης και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Σημειώνεται, ότι οι αρχικές δοκιμές του συστήματος σε χαμηλή και μέση ισχύ πραγματοποιήθηκαν το 2011. Στις δοκιμές που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ένα λέιζερ ισχύος 10 kW που σύντομα θα αντικατασταθεί από σύστημα ισχύος 50 kW με τελικό σκοπό η ισχύς να αυξηθεί στα 100 kW.

Ταυτόχρονα, συνεχώς αναβαθμίζονται τα υποσυστήματα παροχής ενέργειας και θερμικής διαχείρισης με σκοπό όχι μόνο την υποστήριξη των μεγαλύτερης ισχύος λέιζερ που ενσωματώνονται στο HEL MD αλλά και την αύξηση του δραστικού βεληνεκούς του λέιζερ καθώς και τη μείωση του χρόνου «φωτισμού» επί του στόχου.

ΠΗΓΗ

Σχόλια