Παγκόσμια Τράπεζα: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος της Ελλάδας

Στην 72 η θέση μεταξύ 189 χωρών, δηλαδή 17 θέσεις ψηλότερα από πέρσι κατατάσσεται φέτος η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ειδικότερα όπως προκύπτει από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η βασική αιτία στην οποία αποδίδεται η άνοδος της Ελλάδας σχετίζεται με τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) και η απλούστευση σειράς σχετικών διαδικασιών. Επίσης τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ, καθώς και η ρύθμιση για τα προτυποποιημένα καταστατικά.

Με τα μέτρα αυτά η κατάταξη της Ελλάδας στο συγκεκριμένο τομέα (ίδρυση επιχειρήσεων) βελτιώθηκε στη φετινή έκθεση κατά 110 θέσεις, επίδοση που είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα και μια από τις υψηλότερες βελτιώσεις που έχουν καταγραφεί ιστορικά από την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκεκριμένα, στον τομέα της ίδρυσης επιχειρήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται εφέτος στην 36η θέση από 146η πέρυσι.
Σημαντική είναι επίσης η βελτίωση της κατάταξης στους τομείς:

-Της προστασίας των επενδυτών (80η θέση εφέτος από 117η πέρυσι), που επιτεύχθηκε με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται στα μέλη διοικητικών συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας όπως επίσης, για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του διοικητικού συμβουλίου συγγενών τους κλπ.

-Της διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου (52η θέση από 62η πέρσι), με τη θέσπιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων στα τελωνεία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των 25 μέτρων απλούστευσης των διαδικασιών για τις εξαγωγές.
Αντίθετα, επιδείνωση της σχετικής θέσης της χώρας καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία.
Ειδικότερα, φέτος η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις, δηλαδή κατά την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε 28 βαθμίδες.
Την βελτίωση αυτή την πληρώνει πολύ ακριβά ο Ελληνικός Λαός...

Σχόλια