Ο Γκρούεφσκι ανοίγει άλλο κεφάλαιο για τα Σκόπια. Ποιο είναι το «όπλο» που πιστεύουν ότι διαθέτουν οι Σκοπιανοί, ώστε να εκβιάζουν την Ελλάδα

Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντνέβνικ", που εκφράζει τις απόψεις του κ. Ν. Γκρούεφσκι, είναι αποκαλυπτικό για το "όπλο" που πιστεύουν ότι διαθέτουν οι Σκοπιανοί, ώστε να εκβιάζουν την Ελλάδα για αποδοχή της δικής τους πρότασης.

Η εφημερίδα έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιθυμεί Μεγάλη Βουλγαρία και Μεγάλη Αλβανία». Τι εννοεί μ’ αυτό; Ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιμένει στην υποχώρηση των Σκοπιανών, υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας, με ένα από τα ενδεχόμενα αυτή να διαλυθεί και ένα μέρος της να αποτελέσει τμήμα της Αλβανίας, το δε άλλο να ενσωματωθεί στην Βουλγαρία. Έτσι, η Ελλάδα θα συμβάλει στην δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας.

Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" είναι αυτή που έγραψε πως η Ελλάδα -δια του διαπραγματευτή της κ. Αδ. Βασιλάκη κατά την τελευταία συνάντηση στη Ν. Υόρκη με τον κ. Νίμιτς- πρότεινε για τα Σκόπια την ονομασία "Σλαβοαλβανική Μακεδονία". Μια τέτοια ονομασία θεωρείται από τους Σλάβους των Σκοπίων ότι θα είναι διασπαστική. Βέβαια, καμιά πλευρά δεν επιβεβαίωσε, αλλ’ ούτε διέψευσε, την πληροφορία της σλαβικής εφημερίδας.

Για το ίδιο θέμα, υπήρξε αντίδραση και από αλβανικής πλευράς. Το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων "Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση" (DUI -DUI, του κ. Αλί Αχμέτι, δια του εκπροσώπου του δήλωσε (σε τηλεοπτική συνέντευξη) ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του Έλληνα αντιπροσώπου, για όνομα του κράτους ως "Σλαβοαλβανική Μακεδονία". Την χαρακτήρισε μάλιστα "απαράδεκτη" και ότι δεν συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις.

Η αλήθεια είναι, πως για πρώτη φορά γίνεται λόγος για τέτοια ονομασία, χωρίς να γνωρίζουμε αν πράγματι υπήρξε αυτή η πρόταση από πλευράς μας. Πάντως, για το θέμα της ονομασίας ο κ. Αχμέτι κατά τους προηγούμενους μήνες επέδειξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, επισκεπτόμενος τις βαλκανικές πρωτεύουσες, αλλά ζητώντας και επισήμως την αμερικανική παρέμβαση (!).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του DUI, ο κ. Αλί Αχμέτι, ζήτησε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, κ. Paul Wohlers, να αναμιχθούν οι ΗΠΑ, επειδή «το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να κρατά όμηρο τη στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η πορεία μας προς τη διεθνή κοινότητα».

Επισκεπτόμενος δε την Σόφια, και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Focus, τάχθηκε υπέρ της ονομασίας "Βόρεια ή Άνω Μακεδονία". Είπε: «Δεδομένου ότι η χώρα αυτή ανήκει στους Αλβανούς, θέλουμε να συμβάλουμε περαιτέρω, ώστε το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Εμείς δεν συμφωνούμε με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ή Σλαβο-Μακεδονία ή Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπάρχει αλλαγή στη στάση των Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίοι προ καιρού είχαν διαμηνύσει στον κ. Γκρούεφσκι πως η χώρα δεν ανήκει μόνον σε Σλάβους αλλά και Αλβανούς. Ως εκ τούτου, η ονομασία της δεν μπορεί να τους αποκλείει.

Με αυτά τα δεδομένα, ήρθε η ώρα να αρχίσει η συζήτηση στην Ελλάδα, εάν μας συμφέρει πράγματι η ύπαρξη του κράτους -μέχρι στιγμής θεωρείται αυτονόητο- ή αν μας είναι αδιάφορο ένα τμήμα του να ενσωματωθεί στην Αλβανία και το άλλο στην Βουλγαρία. Με δεδομένο, ότι το Τέτοβο αναμφιβόλως κάποια στιγμή θα βρεθεί στην αλβανική επικράτεια, καλό είναι να σκεφτόμαστε αναθεώρηση της μέχρι τούδε πολιτικής μας. Υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές στο ζήτημα. Να συζητηθούν.

Σχόλια