21 κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε υιοθετούν ψήφισμα κατά της παγκόσμιας κατασκοπείας της NSA

Η παγκόσμια κατασκοπεία από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Η.Π.Α και οι συνεχείς αποκαλύψεις από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden ώθησαν 21 χώρες να ζητήσουν την υιοθέτηση ψηφίσματος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στο επίπεδο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Το ψήφισμα αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μεγάλη διεθνή προσπάθεια που έχει ως στόχο τον περιορισμό των προγραμμάτων κατασκοπείας της  NSA κατά άλλων εθνών. Η Βραζιλία και η Γερμανία βρίσκονται ήδη στην διαδικασία διαμοίρασης ενός αντιγράφου του προσχεδίου του ψηφίσματος προς διπλωμάτες που εκπροσωπούν δεκαεννέα ακόμη χώρες.

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι «τα κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε ανησυχούν έντονα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορούν να προκύψουν από τη διενέργεια επιτήρησης ή προσπέλασης των επικοινωνιών εκτός της επικράτειας των Η.Π.Α υπό εξωτερική δικαιοδοσία».

«Δίδουμε έμφαση στο γεγονός ότι η παράνομη παρακολούθηση των ιδιωτικών επικοινωνιών και η δίχως διάκριση προσπέλαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών καθιστά μία εξαιρετικά παρεμβατική πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικότητας και απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας».

Η παγκόσμια κατακραυγή εναντίον των παρακολουθήσεων της κυβέρνησης των Η.Π.Α έγινε ακόμη πιο έντονη έπειτα από την αποκάλυψη του theguadian (σ.σ. pentapostagma.gr – έχοντας ως πηγή ένα απόρρητο έγγραφο που εστάλη στην βρετανική εφημερίδα από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden) ότι η NSA παρακολουθεί παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 ηγετών ανά τον κόσμο.   

Στενοί σύμμαχοι των Η.Π.Α όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Μεξικό καθώς και αντίπαλοι όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα, αποτελούν όλοι στόχοι μαζικών παρακολουθήσεων από τις Η.Π.Α., σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο Snowden.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το νέο ψήφισμα του Ο.Η.Ε θα αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας σε όλες τις μορφές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

“(Το κείμενο είναι ακόμη) πολύ γενικό, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για αυτό και βρισκόμαστε στην διαδικασία κατάρτισης του προσχεδίου του. Βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, και έτσι δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα παρουσιαστεί (ώστε να ψηφιστεί) ή εάν θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες”, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Tο νέο ψήφισμα του Ο.Η.Ε. αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πριν από το τέλος του έτους που διανύουμε.

Σχόλια