Για πολλά πολλά χρόνια μου έκανε εντύπωση το γεγονός της μη διαρκούς έρευνας για εξόρυξη υδρογονονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο και τη Μακεδονία. Αισθανόμουνα και ακόμη αισθάνομαι, ότι κάποιο μαγικό χέρι εμπόδιζε την πρόοδο των ερευνών ειδικά σε περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν υδρογονάνθρακες, όπως πιο νότια απο το Πρίνο της Θάσου, όπως στη περιοχή γύρω απο τη Σαμοθράκη (στη βραχονησίδα Ζουράφα και πέριξ έχει αναφερθεί ότι η θάλασσα μυρίζει πετρέλαιο), όπως και στη περιοχή της Επανωμής της Θεσσαλονίκης (βρέθηκε φυσικό αέριο και στη συνέχεια σφραγίστηκε η εξόρυξη).
Στον χάρτη αριστερά, φαίνεται πάνω σε ένα ανάγλυφο χάρτη της Google μια διαφάνεια ενός άλλου χάρτη γνωστού απο το 2007, για τον οποίο σας έχω μιλήσει προηγουμένως εδώ στον οποίο φαίνονται μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) που έχουν γίνει στην περιοχή. Οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα είναι περιοχές που είναι υποψήφιες να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή του Βορείου Αιγαίου και στη Μακεδονία.
Το κοίτασμα είναι τεράστιο. Ξεκινάει απο την περιοχή της FYROM (βλέπετε εδώ) που είναι τίγκα σε υδρογονάνθρακες και φτάνει νότια μέχρι τις βραχονησίδες Καλόγερους, στις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει ακόμη οικονομική ζωή ώστε να παγιώσει δυνατότερα τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, κάτι που αφορά και τις βραχονησίδες Ψαθούρα και Πιπέρι. Το κοίτασμα στα ανατολικά φαίνεται ότι φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Φαντάζομαι ότι πλέον θα αντιλαμβάνεστε γιατί η Τουρκία κάνει συνέχεια ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο γκριζάροντας την περιοχή. Θα αντιλαμβάνεστε γιατί γκρεμίζονται οι φάροι στη Ζουράφα και στις βραχονησίδες Καλόγερους. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Σημειώστε, ότι ο γνωστός φιλάνθρωπος μεγαλοεπενδυτής φροντίζει για την οικονομική στήριξη της FYROM σαν κράτους, ενώ η Αλβανία επιθυμεί ένα μέρος της στα πλαίσια της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας (βλέπετε εδώ). Ενδιαφέρον είναι να διαβάσετε με τί τρόπο ο πρώην Τούρκογλου προωθεί τις έρευνες σε Κόσοβο και FYROM κινούμενος αντίθετα προς τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της φίλης Σερβία (βλέπετε εδώ). Στο τελευταίο άρθρο, εξηγείται και ο βασικός λόγος που χτυπήθηκε η Γιουγκοσλαβία απο το ΝΑΤΟ, που δεν είναι άλλος από τα πετρέλαια της Αδριατικής, της FYROM, του Βόρειου Κοσόβου και της ααυτόνομης πλέον περιοχής της Βοιβοδίνα.
Η παρατήρηση του χάρτη του 2007, θα σας δώσει την ευκαιρία να αντιληφθείτε πάρα πολλά πράγματα για τη γεωστρατηγική που εξελίσσεται στην Ανατ. Μεσόγειο. Το ευχάριστο είναι ότι με αυτό το χάρτη μπορείτε να ερμηνεύσετε όσα συνέβησαν μέχρι τώρα στη περιοχή χάριν της “ευημερίας” και της “προόδου” αλλά και το τί μέλει γενέσθαι για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη θα είναι ότι ο δανεισμός και η υπερχρέωση χωρίς ανάπτυξη της χώρας θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.
Στη χάρτη (1) αριστερά, βλέπετε τις θέσεις για τις οποίες οι εταιρείες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A. υπέβαλαν πρόσφατα (17 Σεπτ. 2013) αίτηση για άδεια ερευνών με κοινή πρότασή τους στην περιοχή του Θερμαικού και του κόλπου του Ορφανού. Η Ratio Oil είναι η εταιρεία που ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα Leviathan στα ανοιχτά του Ισραήλ. Η Energean Oil ήδη δραστηριοποιείται στον Πρίνο.
Δεν γνωρίζω αν το θέμα προχωρήσει και αν δοθούν άδειες και σε άλλες εταιρείες δεδομένου ότι το κοίτασμα του Βορείου Αιγαίου είναι τεράστιο.
Σημειώστε, ότι ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.
Πρέπει να σας επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι πρίν την έναρξη μιας εξόρυξης πρέπει να γίνονται σεισμικές έρευνες για να ευρεθεί η καταλληλότερη περιοχή για να μπεί το τρυπάνι. Εκείνη την περίοδο αμφιβάλλω αν υπήρξαν τόσο μεγάλες δυνατότητες όσο υπάρχουν τώρα, όπως και η τεχνολογία για εξόρυξη απο πολύ μεγάλα βάθη, σκληρότερα πετρώματα κλπ.
Οι προτάσεις των δύο εταιρειών μπορεί να είναι μέν “αποδεκτές” για να γίνουν έρευνες στις περιοχές που επέλξαν, είναι περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα αλλά δεν συμφωνώ με κάθε απόφαση του ΥΠΕΚΑ που θα δίδει άδεια σε εταιρείες για εξόρυξη στο Αιγαίο, πρίν γίνουν έρευνες απο σεισμικό πλοίο όπως έγιναν στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα απο τις έρευνες που θα γίνουν απο τις δύο εταιρείες είτε λόγω της ύπαρξης των μετρήσεων που φαίνονται στο χάρτη του 2007 είτε κάποιων άλλων αναλύσεων που δεν περιλαμβάνουν σεισμικά δεδομένα, αφενός δεν θα με πείσει και αφετέρου θα το θεωρήσω φοβερά ύποπτο και κατά των συμφερόντων της χώρας.
Στο χάρτη (2) αριστερά, βλέπετε τις παραχωρήσεις που είχαν δοθεί στο Αιγαίο πριν από τον Ιούλιο του 1974, με διεθνείς συμβάσεις, σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, μερικές από τις οποίες είναι πανίσχυρες, όπως η CONOCO, η TEXACO (κίτρινες περιοχές), η Chevron κλπ. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες αυτές είχαν και έχουν δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων για διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Το ερώτημα είναι: “ήθελαν την Ελλάδα σαν συνεταίρο ή θα προτιμούσαν την Τουρκία στη θέση της;”
Τον Ιούλιο του 1974 υπήρχαν επτά συμβάσεις σε ισχύ, ενώ άλλες πέντε βρίσκονταν σε στάδιο κύρωσης. Με ρόζ γραμμή αποτυπώνονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των Ελληνικών νησιών.
Σημειώστε, ότι το 1971 έγινε η γεώτρηση Ανατολική Θάσος #1, 13 ναυτικά μίλια από την ακτή και αμέσως μετά η γεώτρηση Λήμνος #1, 12 περίπου ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λήμνου, χωρίς να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας από τη Τουρκία.
Το 1972 έγινε η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, Νότια Καβάλα, στη θαλάσσια περιοχή Θάσου - Καβάλας και αμέσως μετά, το 1974, ανακαλύφθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου.
Για το κοίτασμα στην περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Πάτμου και Ικαρίας ήδη σας έχω μιλήσει εδώ. Συγκρίνετε τις θέσεις που προτείνονται ως πιθανές θέσεις κοιταμάτων απο τους “δικούς” μου χάρτες και τις θέσεις στις οποίες είχαν δοθεί άδειες μέχρι το 1974. Eκεί που βρέθηκαν κοιτάσματα υπάρχει πολύ καλή σύμπτωση.
Το 1971 έγινε η γεώτρηση Ανατολική Θάσος #1, 13 μίλια από την ακτή και αμέσως μετά η γεώτρηση Λήμνος #1, 12 περίπου μίλια από τις ακτές της Λήμνου, χωρίς να αμφισβητηθούν από την Τουρκία. Το 1972 έγινε η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, Νότια Καβάλα, στη θαλάσσια περιοχή Θάσου - Καβάλας και αμέσως μετά, το 1974, ανακαλύφθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου.
Είναι σαφές ότι πριν από τον Ιούλιο του 1974 η Ελλάδα ασκούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλο το Αιγαίο, μέσω συμβάσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, τον Νοέμβριο του 1973 και το 1974, «εκχώρησε» περιοχές του Αιγαίου στην κρατική της εταιρεία πετρελαίου, TPAO, εκδίδοντας τον αντίστοιχο χάρτη (βλέπετε λεπτομέρειες ανωτέρω, στο χάρτη 2). Σε αυτό το χάρτη η ρόζ γραμμή παριστάνει τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας κατά την άποψη της Τουρκίας, που επιθυμεί μοίρασμα στα δύο του Αιγαίου. Η γραμμή αυτή είναι σε άλλη θέση απο τη ρόζ γραμμή, που είναι σχεδιασμένη στο χάρτη (1).
Παρατηρείστε πώς ότι κάνει η Ελλάδα σε εξορύξεις απο τότε είναι μόνο μέσα σε κόλπους και στα Ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Κάποιοι απο τότε παρέδωσαν Ελληνικό έδαφος.
Το casus beli των Τούρκων καλά κρατεί ή μήπως και αυτό είναι ένα tool στα χέρια των αρπακτικών των πετρελαίων που με ομάδες “κρυφο-MKO” (ακόμη και του ενός ατόμου) μαζί με ντόπιους διαμορφωτές “κλίματος” έχουν κατακλύσει την Ελλάδα.
Σημειώστε ότι τα αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας που πετούν πάνω απο το Αιγαίο - χωρίς να τα εμποδίζει κανείς μέχρι να ολοκληρώσουν την “αποστολή” τους - έχουν ανιχνευτές MAD (βλέπετε σχετικά εδώ). Με αυτούς oi Τούρκοι στρατιωτικοί παράγουν πολύχρωμους χάρτες που περιγράφουν τις θέσεις που υπάρχουν πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως αυτοί που σας παρουσιάζω εγώ. Απο πληροφορίες που έχω, τα Ελληνικά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου δεν διαθέτουν τέτοιους ανιχνευτές. Τυχαίο;
Για όσους θυμούνται, στην Μακεδονία ο ΓΑΠ είχε προσφέρει ή παραχωρήσει 660,000 στρέμματα του δημοσίου σε μετανάστες για καλλιέργεια. Αν αυτό ολοκληρώθηκε, τότε έχουμε ένα ακόμη σκάνδαλο τπυ ΠΑΣΟΚ αφού σε περιοχή με μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο ΓΑΠ εγκατέστησε μια μειονότητα!
Μετά λύπης μου ακούω απόψεις που λένε αβασάνιστα, ότι κοιτάσματα σε κάποια μέρη στη Μακεδονία είναι μικρά, όπως και ότι χρειάζονται χρόνια για την εξερεύνησή τους. Δεν πιστεύω ούτε ότι τα κοιτάσματα είναι μικρά ούτε ότι χρειάζονται χρόνια.
Περιμένω αύξηση της αξίας της γής σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες για να γίνουν δοκιμαστικές εξορύξεις.
Η συνεχής απεμπώληση των πρωτογενών υλών (μέταλα, ορυκτά κλπ) θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων δευτερογενών προιόντων και καινοτομιών στη χώρα, αφού όλα θα ελέγχονται απο μη τοπικά συμφέροντα, τα οποία θα ελέγχουν το κόστος κάθε δευτερογενούς προιόντος που θα παράγεται στην Ελλάδα κατα το δοκούν. Με την καταστροφική αυτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αφαιρεί πλήρως την δυνατότητα απο τη χώρα να κάνει ανάπτυξη.
Πρόσφατα άκουσα, ποιόν άλλον, τον πρώην Τούρκογλου να αναφέρεται στην επερχόμενη ανάπτυξη της χώρας που θα ξεκινήσει με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές! Πρόκειται για ένα παραμύθι.
Η Ελλάδα θα παράγει γεωργικά προιόντα αλλά οι πολίτες της απο τη μεγάλη φτώχεια δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν. Οι εξαγωγές θα υπάρχουν, οι αριθμοί θα ευημερούν αλλά ο λαός θα πεινάει. Φυσικά αυτό δεν θα είναι ανάπτυξη, οι δε δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τότε οικονομική κατάσταση σαν “ανάπτυξη” θα είναι έτσι επιλεγμένοι που ή θα στηρίζονται σε λάθος μοντέλα (κάτι που έγινε με τα μνημόνια) ή δεν θα περιγράφουν σωστά τη σχέση οικονομία-ανθρώπινη επιβίωση.
ΠΗΓΗ: http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/09/blog-post_26.html#more
Στον χάρτη αριστερά, φαίνεται πάνω σε ένα ανάγλυφο χάρτη της Google μια διαφάνεια ενός άλλου χάρτη γνωστού απο το 2007, για τον οποίο σας έχω μιλήσει προηγουμένως εδώ στον οποίο φαίνονται μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) που έχουν γίνει στην περιοχή. Οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα είναι περιοχές που είναι υποψήφιες να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή του Βορείου Αιγαίου και στη Μακεδονία.
Το κοίτασμα είναι τεράστιο. Ξεκινάει απο την περιοχή της FYROM (βλέπετε εδώ) που είναι τίγκα σε υδρογονάνθρακες και φτάνει νότια μέχρι τις βραχονησίδες Καλόγερους, στις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει ακόμη οικονομική ζωή ώστε να παγιώσει δυνατότερα τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, κάτι που αφορά και τις βραχονησίδες Ψαθούρα και Πιπέρι. Το κοίτασμα στα ανατολικά φαίνεται ότι φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Φαντάζομαι ότι πλέον θα αντιλαμβάνεστε γιατί η Τουρκία κάνει συνέχεια ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο γκριζάροντας την περιοχή. Θα αντιλαμβάνεστε γιατί γκρεμίζονται οι φάροι στη Ζουράφα και στις βραχονησίδες Καλόγερους. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Σημειώστε, ότι ο γνωστός φιλάνθρωπος μεγαλοεπενδυτής φροντίζει για την οικονομική στήριξη της FYROM σαν κράτους, ενώ η Αλβανία επιθυμεί ένα μέρος της στα πλαίσια της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας (βλέπετε εδώ). Ενδιαφέρον είναι να διαβάσετε με τί τρόπο ο πρώην Τούρκογλου προωθεί τις έρευνες σε Κόσοβο και FYROM κινούμενος αντίθετα προς τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της φίλης Σερβία (βλέπετε εδώ). Στο τελευταίο άρθρο, εξηγείται και ο βασικός λόγος που χτυπήθηκε η Γιουγκοσλαβία απο το ΝΑΤΟ, που δεν είναι άλλος από τα πετρέλαια της Αδριατικής, της FYROM, του Βόρειου Κοσόβου και της ααυτόνομης πλέον περιοχής της Βοιβοδίνα.
Η παρατήρηση του χάρτη του 2007, θα σας δώσει την ευκαιρία να αντιληφθείτε πάρα πολλά πράγματα για τη γεωστρατηγική που εξελίσσεται στην Ανατ. Μεσόγειο. Το ευχάριστο είναι ότι με αυτό το χάρτη μπορείτε να ερμηνεύσετε όσα συνέβησαν μέχρι τώρα στη περιοχή χάριν της “ευημερίας” και της “προόδου” αλλά και το τί μέλει γενέσθαι για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη θα είναι ότι ο δανεισμός και η υπερχρέωση χωρίς ανάπτυξη της χώρας θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.
Χρήση του χάρτη του 2007 για χαμηλού κόστους προσπάθειες ερευνών
Στη χάρτη (1) αριστερά, βλέπετε τις θέσεις για τις οποίες οι εταιρείες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A. υπέβαλαν πρόσφατα (17 Σεπτ. 2013) αίτηση για άδεια ερευνών με κοινή πρότασή τους στην περιοχή του Θερμαικού και του κόλπου του Ορφανού. Η Ratio Oil είναι η εταιρεία που ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα Leviathan στα ανοιχτά του Ισραήλ. Η Energean Oil ήδη δραστηριοποιείται στον Πρίνο.
Δεν γνωρίζω αν το θέμα προχωρήσει και αν δοθούν άδειες και σε άλλες εταιρείες δεδομένου ότι το κοίτασμα του Βορείου Αιγαίου είναι τεράστιο.
Σημειώστε, ότι ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.
Πρέπει να σας επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι πρίν την έναρξη μιας εξόρυξης πρέπει να γίνονται σεισμικές έρευνες για να ευρεθεί η καταλληλότερη περιοχή για να μπεί το τρυπάνι. Εκείνη την περίοδο αμφιβάλλω αν υπήρξαν τόσο μεγάλες δυνατότητες όσο υπάρχουν τώρα, όπως και η τεχνολογία για εξόρυξη απο πολύ μεγάλα βάθη, σκληρότερα πετρώματα κλπ.
Οι προτάσεις των δύο εταιρειών μπορεί να είναι μέν “αποδεκτές” για να γίνουν έρευνες στις περιοχές που επέλξαν, είναι περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα αλλά δεν συμφωνώ με κάθε απόφαση του ΥΠΕΚΑ που θα δίδει άδεια σε εταιρείες για εξόρυξη στο Αιγαίο, πρίν γίνουν έρευνες απο σεισμικό πλοίο όπως έγιναν στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα απο τις έρευνες που θα γίνουν απο τις δύο εταιρείες είτε λόγω της ύπαρξης των μετρήσεων που φαίνονται στο χάρτη του 2007 είτε κάποιων άλλων αναλύσεων που δεν περιλαμβάνουν σεισμικά δεδομένα, αφενός δεν θα με πείσει και αφετέρου θα το θεωρήσω φοβερά ύποπτο και κατά των συμφερόντων της χώρας.
Στο χάρτη (2) αριστερά, βλέπετε τις παραχωρήσεις που είχαν δοθεί στο Αιγαίο πριν από τον Ιούλιο του 1974, με διεθνείς συμβάσεις, σε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, μερικές από τις οποίες είναι πανίσχυρες, όπως η CONOCO, η TEXACO (κίτρινες περιοχές), η Chevron κλπ. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες αυτές είχαν και έχουν δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων για διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Το ερώτημα είναι: “ήθελαν την Ελλάδα σαν συνεταίρο ή θα προτιμούσαν την Τουρκία στη θέση της;”
Τον Ιούλιο του 1974 υπήρχαν επτά συμβάσεις σε ισχύ, ενώ άλλες πέντε βρίσκονταν σε στάδιο κύρωσης. Με ρόζ γραμμή αποτυπώνονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των Ελληνικών νησιών.
Σημειώστε, ότι το 1971 έγινε η γεώτρηση Ανατολική Θάσος #1, 13 ναυτικά μίλια από την ακτή και αμέσως μετά η γεώτρηση Λήμνος #1, 12 περίπου ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λήμνου, χωρίς να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας από τη Τουρκία.
Το 1972 έγινε η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, Νότια Καβάλα, στη θαλάσσια περιοχή Θάσου - Καβάλας και αμέσως μετά, το 1974, ανακαλύφθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου.
Για το κοίτασμα στην περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Πάτμου και Ικαρίας ήδη σας έχω μιλήσει εδώ. Συγκρίνετε τις θέσεις που προτείνονται ως πιθανές θέσεις κοιταμάτων απο τους “δικούς” μου χάρτες και τις θέσεις στις οποίες είχαν δοθεί άδειες μέχρι το 1974. Eκεί που βρέθηκαν κοιτάσματα υπάρχει πολύ καλή σύμπτωση.
Το 1971 έγινε η γεώτρηση Ανατολική Θάσος #1, 13 μίλια από την ακτή και αμέσως μετά η γεώτρηση Λήμνος #1, 12 περίπου μίλια από τις ακτές της Λήμνου, χωρίς να αμφισβητηθούν από την Τουρκία. Το 1972 έγινε η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, Νότια Καβάλα, στη θαλάσσια περιοχή Θάσου - Καβάλας και αμέσως μετά, το 1974, ανακαλύφθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου.
Είναι σαφές ότι πριν από τον Ιούλιο του 1974 η Ελλάδα ασκούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλο το Αιγαίο, μέσω συμβάσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Η Τουρκία, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, τον Νοέμβριο του 1973 και το 1974, «εκχώρησε» περιοχές του Αιγαίου στην κρατική της εταιρεία πετρελαίου, TPAO, εκδίδοντας τον αντίστοιχο χάρτη (βλέπετε λεπτομέρειες ανωτέρω, στο χάρτη 2). Σε αυτό το χάρτη η ρόζ γραμμή παριστάνει τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας κατά την άποψη της Τουρκίας, που επιθυμεί μοίρασμα στα δύο του Αιγαίου. Η γραμμή αυτή είναι σε άλλη θέση απο τη ρόζ γραμμή, που είναι σχεδιασμένη στο χάρτη (1).
Παρατηρείστε πώς ότι κάνει η Ελλάδα σε εξορύξεις απο τότε είναι μόνο μέσα σε κόλπους και στα Ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Κάποιοι απο τότε παρέδωσαν Ελληνικό έδαφος.
Το casus beli των Τούρκων καλά κρατεί ή μήπως και αυτό είναι ένα tool στα χέρια των αρπακτικών των πετρελαίων που με ομάδες “κρυφο-MKO” (ακόμη και του ενός ατόμου) μαζί με ντόπιους διαμορφωτές “κλίματος” έχουν κατακλύσει την Ελλάδα.
Σημειώστε ότι τα αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου της Τουρκίας που πετούν πάνω απο το Αιγαίο - χωρίς να τα εμποδίζει κανείς μέχρι να ολοκληρώσουν την “αποστολή” τους - έχουν ανιχνευτές MAD (βλέπετε σχετικά εδώ). Με αυτούς oi Τούρκοι στρατιωτικοί παράγουν πολύχρωμους χάρτες που περιγράφουν τις θέσεις που υπάρχουν πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως αυτοί που σας παρουσιάζω εγώ. Απο πληροφορίες που έχω, τα Ελληνικά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου δεν διαθέτουν τέτοιους ανιχνευτές. Τυχαίο;
Χρήση του χάρτη του 2007 για έρευνες μέσα στη Μακεδονία
Κοτάσματα υποψήφια για υδρογονάνθρακες υπάρχουν και στο χερσαίο κομμάτι της Μακεδονίας. Δεν νομίζω ότι και εδώ η Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να κάνει έρευνες. Για να μη έχει προχωρήσει το θέμα τόσα χρόνια κάτι άλλο υπάρχει π.χ. δεν έχει ολοκληρωθεί η αγορά μεγάλων περιοχών της Μακεδονίας απο δανειστές, επενδυτές και διαπλεκόμενους (κάποιος απο τους γνωστούς φίλους των κυβερνήσεων έχει πάρει κανένα κομμάτι γής στο Κιλκίς ή αλλού για εξόρυξη και στη συνέχεια για μεταπώληση;). Στο χάρτη αριστερά βλέπετε τις περιοχές υποψηφίων κοιτασμάτων στο χερσαίο τμήμα της Μακεδονίας (κίτρινο χρώμα).Για όσους θυμούνται, στην Μακεδονία ο ΓΑΠ είχε προσφέρει ή παραχωρήσει 660,000 στρέμματα του δημοσίου σε μετανάστες για καλλιέργεια. Αν αυτό ολοκληρώθηκε, τότε έχουμε ένα ακόμη σκάνδαλο τπυ ΠΑΣΟΚ αφού σε περιοχή με μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο ΓΑΠ εγκατέστησε μια μειονότητα!
Μετά λύπης μου ακούω απόψεις που λένε αβασάνιστα, ότι κοιτάσματα σε κάποια μέρη στη Μακεδονία είναι μικρά, όπως και ότι χρειάζονται χρόνια για την εξερεύνησή τους. Δεν πιστεύω ούτε ότι τα κοιτάσματα είναι μικρά ούτε ότι χρειάζονται χρόνια.
Περιμένω αύξηση της αξίας της γής σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες για να γίνουν δοκιμαστικές εξορύξεις.
Εξορύξεις χωρίς να προηγηθούν σεισμικά δεν έχει νόημα να γίνουν. Το πιθανότερο είναι να αποτύχουν.
Τι συμβαίνει τελικά; Πρός τα που πάει η κατάσταση;
Η γενική εντύπωση που έχω σχηματίσει έιναι ότι κάποιοι απο χρόνια έχουν στήσει ένα ωραίο παιγνίδι σε όλη την Ελλάδα, ώστε τα κέρδη απο την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου να μη πάνε στους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν αλλά στις τσέπες των δανειστών και πιθανόν στους κυβερνώντες μέσα απο μεταπράτες, αυτούς που διαχρονικά παίζουν τον ενδιάμεσο σε όποια μεγάλη οικονομική συμφωνία γίνεται εντός της Ελληνικής επικράτειας.Η συνεχής απεμπώληση των πρωτογενών υλών (μέταλα, ορυκτά κλπ) θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων δευτερογενών προιόντων και καινοτομιών στη χώρα, αφού όλα θα ελέγχονται απο μη τοπικά συμφέροντα, τα οποία θα ελέγχουν το κόστος κάθε δευτερογενούς προιόντος που θα παράγεται στην Ελλάδα κατα το δοκούν. Με την καταστροφική αυτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αφαιρεί πλήρως την δυνατότητα απο τη χώρα να κάνει ανάπτυξη.
Πρόσφατα άκουσα, ποιόν άλλον, τον πρώην Τούρκογλου να αναφέρεται στην επερχόμενη ανάπτυξη της χώρας που θα ξεκινήσει με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές! Πρόκειται για ένα παραμύθι.
Μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, που δεν παράγει δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Γερμανία και στο τέλος θα πεθάνει απο ασφυξία. Η κυβέρνηση πουλάει ελπίδα μέχρι να ξεπουληθούν όλα σε τιμή ευκαιρίας.Περιμένω να συμβεί το εξής τραγικό…
Η Ελλάδα θα παράγει γεωργικά προιόντα αλλά οι πολίτες της απο τη μεγάλη φτώχεια δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν. Οι εξαγωγές θα υπάρχουν, οι αριθμοί θα ευημερούν αλλά ο λαός θα πεινάει. Φυσικά αυτό δεν θα είναι ανάπτυξη, οι δε δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τότε οικονομική κατάσταση σαν “ανάπτυξη” θα είναι έτσι επιλεγμένοι που ή θα στηρίζονται σε λάθος μοντέλα (κάτι που έγινε με τα μνημόνια) ή δεν θα περιγράφουν σωστά τη σχέση οικονομία-ανθρώπινη επιβίωση.
ΠΗΓΗ: http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/09/blog-post_26.html#more
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου