Ο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ" ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ Mονά-ζυγά χαμένες οι ΗΠΑ στην Συρία - Το αδιέξοδο που έφεραν οι "κόκκινες γραμμές"
Οι χειρότερες δυνατές εξελίξεις καταγράφονται σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο για τις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες στο θέμα της Συρίας και πλέον δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι "μονά-
ζυγά" η υπερδύναμη θα εξέλθει χαμένη από την κρίση.
Οι πάντες, πλην Γαλλίας (ας δούμε το ψήφισμα στην γαλλική εθνοσυνέλευση την Τετάρτη) και Τουρκίας έχουν ταχθεί κατά της επέμβασης στην Συρία. Το κτύπημα που ήρθε από το Λονδίνο, με την απόρριψη από την Βουλή της εμπλοκής στην συριακή επιδρομή αλλά και από Γερμανία, Ιταλία, Καναδά κλπ δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με τίποτα.
Αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση για τις ΗΠΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξέλθουν νικήτριες ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τελικά.
Πρακτικά η Ουάσιγκτον έχει αυτοπαγιδευθεί: Αν δεν κτυπήσουν θα καταρρεύσει η αξιοπιστία τους. Και θα δώσουν θάρρος σε άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα κα το Ιράν, με τις οποίες αρέσκονται επίσης να βάζουν "κόκκινες γραμμές".
Αλλά γενικά η φυλοσοφία και η πολιτική των "κόκκινων γραμμών" σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί από την στιγμή οι αντιδράσεις μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.
Όταν πέρσι τέτοια εποχή ο Μ.Ομπάμα έθετε "κόκκινες" γραμμές σε ότι αφορά την χρήση χημικών όπλων, ποτέ δεν φανταζόταν ότι τα χημικά θα μπορούσαν να τα ρίξουν και οι αντάρτες.
Και εν πάση περιπτώσει τι θα πει "κόκκινη γραμμή η χρήση χημικών" σε έναν εμφύλιο που μετράει ήδη 100.000 νεκρούς και οι "σύμμαχοι" είναι σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι οι μαχητές της αλ Κάιντα;
Από την άλλη, αν κτυπήσουν θα υποστούν καίριο πλήγμα σε πολιτικό επίπεδο με μόνη ευνοημένη την Ρωσία.
Η οποία σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει το κτύπημα, αλλά ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και το 2003 στο Ιράκ: Αποστασιοποιείται και εν συνεχεία αποκομεί πολιτικά κέρδη. Ήδη φαίνεται ότι κερδίζει την Αίγυπτο ή σημαντικό μέρος από την επιρροή της στην Αίγυπτο.
Αν κτυπήσουν οι ΗΠΑ ουσιαστικό αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα έχουν. Αντίθετα θα ηρωποιηθεί ο Άσαντ.
Μπορεί να δυσκολέψουν την προσπάθεια των κυβερνητικών, αλλά την πρώτη ώρα μετά την παύση του βομβαρδισμού θα αρχίσει πάλι να ρέει η βοήθεια από Ρωσία, Ιράν, χεζμπολάχ κλπ.
Και αυτή την φορά η Δαμασκός θα έχει και ενεργό σύμμαχο την Αίγυπτο που ούτε για αστείο δεν δέχεται ότι μπορεί να αλλάξει το καθεστώς στην Δαμασκό. Ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ, ανεξαρτητα από την ρητορική του, δεν επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο θα κτυπήσουν οι ΕΔ των ΗΠΑ 500-1000 στόχους μέσα στην Συρία. Ε, και; Μια χώρα σαν την Αίγυπτο μπορεί να απορροφήσει τέτοια κτυπήματα.
Στην Λιβύη που οι ένοπλες δυνάμεις της ήταν κλάσμα των συριακών, ολόκληρο το ΝΑΤΟ κτυπούσε επί έξι μήνες για να νικηθεί ο Μ.Καντάφι. Εδώ με δύο ή τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα βομβαρδισμών περιμένουν στα σοβαρά ότι θα .εχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα;
Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σημαντικότερο σε έναν πόλεμο: Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου