Κόντρα ιδιοκτητών - επαγγελματιών για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων

Aντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται έμποροι και επαγγελματίες με την επιχειρούμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Σε ανακοίνωση του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά θεωρεί «άκαιρη» την «συζήτηση για απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων». Και σημειώνει πως «την ώρα που οι επαγγελματίες και οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν την επιχείρησή τους, εν μέσω καταιγισμών φόρων, έκτακτων εισφορών, ασφαλιστικών ρυθμίσεων και δόσεων, το τελευταίο που θα περίμεναν είναι και η "απομάκρυνσή" από το κατάστημά τους».

Αντιθέτως θα περίμεναν «πλήρης ενεργοποίηση διατάξεων μείωσης του καταβλητέου μισθώματος (είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με συμβατική λύση μέσω και των επιτροπών διακανονισμού εμπορικών μισθώσεων), ιδίως στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν επιδεικνύουν την αρμόζουσα στην οικονομική συγκυρία των τεσσάρων τελευταίων ετών, διαπραγματευτική πρακτική».

Εξάλλου, από την πλευρά τους οι έμποροι θεωρούν πως «η επαγγελματική στέγη αποτελεί παραδοσιακό ζήτημα του εμπορικού κόσμου και για το θέμα αυτό έγινε το 1991 το πρώτο κλείσιμο καταστημάτων της σύγχρονης εμπορικής συνδικαλιστικής εποχής (μετά την εφαρμογή του ν. 1712/1987). Η γενικότερη αντίληψη της στάσης του ελληνικού εμπορίου είναι υπέρ της διατήρησης ενός επικαιροποιημένου καθεστώτος προστασίας».
Σχετικά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει την ανάγκη «παραμονής της ελάχιστης διάρκειας της μισθωτικής σύμβασης με δικαίωμα των μερών να συμφωνούν το χρονικό διάστημα». Και φυσικά της «διατήρησης της 12ετίας στις υφιστάμενες μισθώσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τις νέες μισθώσεις».

Επίσης η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί ο αυτόματος τρόπος αύξησης του μισθώματος όταν δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής και να διατηρηθεί η προστατευτική διάταξη που επιτρέπει στον μισθωτή να μεταβιβάσει την μισθωτική σχέση σε εταιρεία που συμμετέχει ο ίδιος ή σε διαδόχους του. Οπως πρέπει, κατά την ΕΣΕΕ να διατηρηθεί η «ρήτρα εξόδου» από την μίσθωση όταν δεν αποδίδει η επιχείρηση, χωρίς παγίδευση και οικονομική εξόντωση του μισθωτή και σεκάθε περίπτωση να προβλέπεται μία νόμιμη «άυλη εμπορική αξία» και κατάργηση του γνωστού «αέρα» σε περίπτωση υπεραξίας.

Οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τον εκσυγχρονισμό του άρθρου 43 ΠΔ 34/1995 για την καταγγελία από τον μισθωτή μετά πάροδο ενός έτους από την έναρξη της μίσθωσης αλλά η ανάλογη λογική προστασία είναι απαραίτητη για την γενικότερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά με το θέμα του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης στη πράξη, έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. Σε ένα απελευθερωμένο περιβάλλον, εάν η μίσθωση είναι μικρής διάρκειας τότε κανένας επιχειρηματίας δεν θα κάνει καμία σοβαρή επένδυση και αξιόλογες εργασίες σε μισθωμένους χώρους και εάν πάλι οι δουλειές του πάνε καλά, τότε ο ιδιοκτήτης ίσως αρχίσει τις πιέσεις για αύξηση προκειμένου να του ανανεώσει την μίσθωση.

Σχετικά με την από το νόμο αύξηση του μισθώματος «είναι πλέον ξεπερασμένη και μπορούμε να υποστηρίξουμε την κατάργησή της, αφού ενώ σήμερα έχουμε αρνητικό πληθωρισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή του μισθώματος στο 6% της αντικειμενικής αξίας + 0,75% του τιμαρίθμου ως αύξηση κάθε χρόνο. Αναφορικά, λοιπόν, με την διάρκεια της μίσθωσης και την αναπροσαρμογή του ενοικίου θα μπορούσαμε  να συμφωνήσουμε ότι θα ισχύει αποκλειστικά ό,τι προβλέπεται στη κάθε νέα σύμβαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν αναγκαία την πλήρη απελευθέρωση των νέων μισθώσεων και την σταδιακή απελευθέρωση των παλαιών.

Πηγή Το Βήμα.gr

Σχόλια