Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΘΑΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ... Η τρόικα θέλει το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία του Λουξεμβούργου


Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σκέφτονται τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε μία εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία θα διοικείται από ξένους μάνατζερ και η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα παρέμβασης. Αυτό αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times, αποδεικνύοντας πώς η κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα στην τρόικα να συμπεριφέρεται ως «νταβατζής» της δημόσιας περιουσίας.

Σε δημοσίευμα τους με τίτλο «η Ευρωζώνη ''βλέπει'' εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δισ. ευρώ», οι Financial Times επισημαίνουν πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε μια αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδας, με στόχο να «διαπεράσει την γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να ''παλεύει'' για να πιάσει τους στόχους».

Το σχέδιο σύμφωνα με τους FT, είναι να δοθεί η εξουσία στην ξένων συμφερόντων εταιρεία προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μέσα στις εξουσίες αυτής της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».

«Με την παροχή στήριξης στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με βελτιώσεις στα ''στοιχεία διαφάνειας'', με καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, η αγορά θα ανοίξει σε μια μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών και θα εξασφαλισθούν καλύτερες στις πωλήσεις, από αυτές που γίνονται σε μια καταπιεσμένη αγορά σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας», υποστηρίζει η έκθεση.

Ο Μηχανισμός Σταθερότητας, έπρεπε να υποβάλει την έκθεση στους υπουργούς οικονομικών νωρίτερα μέσα στο χρόνο, καθώς η Τρόικα αναγκάστηκε και πάλι να «κόψει» τους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, μεταδίδει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, οι Financial Times αναφέρονται στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας πως «από τα 80.000 κρατικά κτίρια, και τουριστικές υποδομές, έχουν γίνει ελάχιστες συμφωνίες λόγω προβλημάτων με τις άδειες ιδιοκτησία, τους κανόνες της «ζώνης», αλλά και από την εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία, με τον Μηχανισμό να επισημαίνει πως η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ESM υποστηρίζει πως «ο κύριος σκοπός της έκθεσης, είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, με το να την κάνουμε πιο ελκυστική στους επενδυτές».

Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι «πολιτικά εκρηκτική», ενώ γίνεται και λόγος για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποκάλεσε το σχέδιο ως «ένα πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια». Παράλληλα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελαφρώσει το βάρος από το χρέος της σε μεγάλο βαθμό, καθώς χωρίς μια γρήγορη βελτίωση του προγράμματος, έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους της Τρόικα και ειδικότερα τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να πιστεύουν πως το ελληνικό χρέος μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα μόνο με ''κούρεμα''», υποστηρίζουν οι FT.
Κλείνοντας, οι Financial Times υποστηρίζουν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η μεταφορά των ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία είναι αναγκαία, ενώ επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος υποστηρίζει πως η έκθεση του ESM θα «στριμωχτεί» στην έκθεση της Τρόικα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ξεκινά τον επόμενο μήνα.


ΠΗΓΗ

Σχόλια