Έπεσαν οι υπογραφές για Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό. (video)

 

Σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία υπογράφηκε στις 9 το πρωί το Μνημόνιο Συναντίληψης για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό. 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπογράφηκε από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρειών Noble, Delek και Anver, που συνεργάζονται στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσία των πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο. 
 Λακκοτρύπης: Αποτελεί το επόμενο βήμα Η σημερινή συμφωνία αποτελεί το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για το φυσικό αέριο και καθορίζει το πλαίσιο, στο οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας, αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού, δήλωσε μετά την τελετή υπογραφής ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. 

 Πρόκειται, είπε, για μεγαλεπήβολο έργο στρατηγικής σημασίας και συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το έργο, συμπλήρωσε, στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση και προοπτική για καλύτερες μέρες για την Κύπρο και τους πολίτες.
 Ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό, είπε, θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή, που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Noble: Σημαντικό ορόσημο για τη συνεργασία Μιλώντας εκ μέρους της Noble, ο Διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους εταίρους της και πρόσθεσε ότι θα οδηγήσει στην πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το θαλάσσιο τεμάχιο 12
. Delek: Μια από τις εναλλακτικές και για το Ισραήλ Ο Γκίντεον Τάντμορ, εκ μέρους της Delek Drilling και Avner Oil Exploration ανέφερε από την πλευρά του ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης αποδεικνύει τη δέσμευση της Κυβέρνησης και των τριών εταιρειών για την υλοποίηση του τερματικού. 
Ανέφερε ότι λίγα μόλις χρόνια πριν, το ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας αυτής έμοιαζε με «φαντασία» ή «όνειρο», σήμερα όμως «πορευόμαστε για την υλοποίηση του ονείρου αυτού». 
Είπε ότι τα έργα αυτού του μεγέθους είναι πολύπλοκα και θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις, εμπόδια και δυσκολίες στο μέλλον, εξέφρασε όμως τη δέσμευση της πλευράς του, τόσο για την εξόρυξη των κοιτασμάτων, όσο και για υλοποίηση του τερματικού, το συντομότερο δυνατό.
 Ο κ. Τάντμορ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς από την οικονομική κρίση. Συμπλήρωσε ότι το τερματικό θα προσελκύσει κεφάλαια και θα δημιουργήσει χιλιάδες πλαισιωτικές θέσεις εργασίας, ενώ έχει την δυνατότητα όχι μόνο να μεταμορφώσει της κυπριακή οικονομία και να γίνει η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξής της, αλλά και να αλλάξει ευρύτερα την περιοχή, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ εθνών και λαών. 
Είπε τέλος ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει όλη την ενέργεια και καλή διάθεση να δώσει ώθηση στο έργο, με σκοπό την υλοποίησή του. Σε ερώτηση αν το τερματικό της Κύπρου αποτελεί πιθανώς την καλύτερη εναλλακτική για το Ισραήλ, ο κ. Τάντμορ ανέφερε ότι «είναι μετά βεβαιότητας μια από τις εναλλακτικές που διερευνώνται αυτή τη στιγμή», μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ για εξαγωγή 40% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας. 
 Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα «νέο και δυναμικό παράγοντα» στην περιοχή, που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής για να εργαστούν μαζί και να αντιμετωπίσουν η μια την άλλη με νέα προσέγγιση, που θα βοηθήσει στην επίλυση πολιτικών διαφορών εκτιμά ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένιγκ. Το Μνημόνιο Συναντίληψης θα θέτει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης. Διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με την υπογραφή συμφωνίας. 
Η διαπραγμάτευση θα διαμορφώνει την εμπορική, οικονομική και νομική δομή του Τερματικού Υγροποίησης. Ο Υπουργός Ενέργειας έχει ήδη συμφωνήσει τη διαπραγμάτευση εντός των επόμενων ημερών ανάλογου Μνημονίου και με τη γαλλική Total, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχει στην κατασκευή και διαχείριση του Τερματικού. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπο Έλληνα, με την υπογραφή του Μνημονίου εγκαινιάζονται και οι συνομιλίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι έρευνες της Noble στο τεμάχιο 12 θα αποτελέσουν, είπε, την αφετηρία για να μπει η Κύπρος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
 Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα στα τεμάχια, όπου συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της Τotal και της ΕΝΙ, αναμένεται να βρεθεί φυσικό αέριο εξαπλάσιο εκείνου της Αφροδίτης. Οι ποσότητες αυτές, είπε, θα εντάξουν την Κύπρο στις 25 πιο παραγωγικές χώρες φυσικού αερίου στον Κόσμο. -  http://www.sigmalive.com/news/local

Σχόλια