Στα ΕΛΤΑ η επόμενη μεγάλη «σφαγή». Σχέδιο για 2.800 απολύσεις

Μετά την ΕΡΤ και τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), στην "προκρούστεια κλίνη" του Μνημονίου για τη μείωση  εργαζομένων του δημόσιου τομέα μπαίνουν τα ΕΛΤΑ, όπου σχεδιάζεται πογκρόμ με μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει προς την τρόικα για απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του έτους, η κυβέρνηση αναζητούσε μία μεγάλη ΔΕΚΟ με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου μπορούν να γίνουν μαζικές απολύσεις. Επιλέγει λοιπόν τα Ταχυδρομεία αφ' ενός μεν διότι έχουν πολυάριθμο προσωπικό και αφ' ετέρου επειδή η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται  με ταχείς ρυθμούς.

Λόγω της οικονομικής κρίσης  ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ και της θυγατρικής εταιρίας ταχυμεταφορών έχουν συρρικνωθεί και οι δύο εταιρίες έχουν γίνει ζημιογόνες. Ο όμιλος έχει υποστεί μεγάλη ζημία και από τον μηδενισμό της αξίας συμμετοχής του στα ΤΤ (κατείχε 10%), όπως και από το κούρεμα ομολόγων.

Τα οικονομικά  στοιχεία των δύο εταιριών δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση τους θα επιδεινωθεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα χρειασθούν χρηματοδότηση της τάξεως των 45 εκ. ευρώ για να είναι σε θέση να πλρώσουν μισθούς και να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες τους.

Αυτό δίνει αφορμές και "επιχειρήματα" στους κυβερνητικούς παράγοντες που  ψάχνουν εναγωνίως να βρουν πού μπορεί να κοπούν μονομιάς χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτό να φανεί ότι αποτελεί αναγκαστική λύση, εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με τα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών-Δικτύων και Εργασίας, στα ΕΛΤΑ και στη θυγατρική τους εταιρία ταχυμεταφορών, το προσωπικό τους (που ανέρχεται σε περίπου 7.500 άτομα) μπορεί να μειωθεί κατά 3.000 άτομα, χωρίς να συρρικνωθεί ο όγκος εργασιών τους και να περιορισθούν δραστηριότητες σε επιμέρους τομείς.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί αρχικά ψηλότερα ο πήχυς  και εν συνεχεία να φανεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί, υπό την πίεση των συμπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και των συνδικάτων.
Σε πρώτη φάση θα διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση-εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ, με απολύσεις 4.000 υπαλλήλων. Στη συνέχεια, μέσα από διαπραγματεύσεις και αναθεωρήσεις θα υποχωρήσει στον πραγματικό στόχο, που είναι η απομάκρυνση 2.800-3.000 εργαζομένων.

Αυτή η δραστική μείωση προσωπικού θα φανεί ότι εξυπηρετεί και τα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και της ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται ότι για τις δύο εταιρίες θα αναζητηθούν στρατηγικοί επενδυτές, που  θα αναλάβουν το μάνατζμεντ και θα τις εκδυγχρονίσουν.

Πηγή:

Σχόλια