Η Citi μιλά πάλι για Grexit, βλέπει "κούρεμα" σχεδόν σε όλη την περιφέρεια Πηγή: Η Citi μιλά πάλι για Grexit, βλέπει "κούρεμα" σχεδόν σε όλη την περιφέρεια

Η Ιταλία θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης στους επόμενους μήνες, προβλέπει η Citigroup με τη νέα μελέτη της για την Ευρώπη, την οποία υπογράφει ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Willem Buiter.
Το ασαφές αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα σπρώξει τη χώρα στη διάσωση, σε λίγους μήνες, ενώ χρήση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα ζητήσουν να κάνουν επίσης η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

“Πιστεύουμε ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει. Όλες οι χώρες της περιφέρειας, με εξαίρεση την Ιρλανδία, αναμένεται να βρεθούν σε βαθιά ύφεση φέτος”, σημειώνουν οι αναλυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Citi προβλέπει επίσης, κάποια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους στην Κύπρου, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  Παράλληλα, εκτιμά ότι σε αναδιάρθρωση χρέους θα οδηγηθούν αργότερα η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.


Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα μείγμα OSI (δηλαδή αναδιάρθρωση των χρεών του επίσημου τομέα, με μακρύτερες ωριμάνσεις, χαμηλότερα κουπόνια ή περίοδο χάριτος για τα δάνεια διάσωσης) και PSI (στο οποίο ενδέχεται να “κουρευτούν” τα κρατικά αλλά και τα τραπεζικά ομόλογα).
Ο οίκος δεν περιμένει, πια, την αναδιάρθρωση του ιρλανδικού χρέους στα επόμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά, επιμένει στην εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα βγει τελικά από την Ευρωζώνη.
“Παρότι τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2012 ήταν καλύτερα των προβλέψεων και η ελάφρυνση του χρέους που εφαρμόστηκε μέσα στη χρονιά ήταν της τάξης του 71% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει κατά πάσα πιθανότητα μη διατηρήσιμη, κατά την άποψή μας”, αναφέρει ο οίκος.

“Περιμένουμε μία ακόμα απότομη πτώση του ΑΕΠ φέτος, με το χρέος να αυξάνεται κοντά στο 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013. Μόνο μια μεγάλη διαγραφή των δανείων διάσωσης από την Ευρωζώνη μπορεί να κάνει το χρέος βιώσιμο ξανά, κατά την άποψή μας. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, και επομένως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ σε κάποιο σημείο”.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Citi έχει συμπεριλάβει στα μοντέλα των προβλέψεών της την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός ευρώ το 2014.

Σχόλια