ΣΕΒ κατά Μνημονίου και πρόταση έξι σημείων

Σφοδρή κριτική στο Μνημόνιο άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, αποτελεί παρελθόν και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επιστολή με έξι προτάσεις για την οικονομία στις οποίες περιλαμβάνονται η επιμήκυνση του προγράμματος και το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.


Τα έξι μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ στην επιστολή του προς τον κ. Μπαρόζο είναι:

1) Άμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται ειδικά για την αποπληρωμή όσων οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα δώσει στην οικονομία ρευστότητα που απεγνωσμένα χρειάζεται.

2) Παράταση κατά δύο χρόνια (από το 2013 και 2014 στο 2015 και 2016) της περιόδου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6 ευρώ και 9,2 ευρώ δισ. αντιστοίχως. Αυτό θα συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσαν οι δανειακές συμβάσεις στην κοινωνική συνοχή.

3) Χρηματοδότηση των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών που συνεπάγεται η παράταση μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ για την πώληση του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά στην τιμή αγοράς συν ένα εύλογο κέρδος της και της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών όχι μέσω επιπλέον δανεισμού, αλλά με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.


4) Δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (υποστηριζόμενο από περιουσιακά στοιχεία τύπου Eureka), το οποίο μέσω ήπιας πολιτικής θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αμέσως προηγούμενες ενέργειες, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έτσι θα διαλύσει τις αμφιβολίες για το μέλλον του ελληνικού ευρώ.

5) Θεαματική αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, π.χ. μέσω της ανάθεσης στις ελληνικές τράπεζες μεγάλου μέρους των τεχνικών διαδικασιών και της εκμετάλλευσης της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις, υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ.

6) Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση υπέρ δανείων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με την πιο πάνω πρόταση, αυτό θα συμβάλει στην επαναφορά της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης.

Σχόλια