Νέα συσκευή επιτρέπει στους ανθρώπους με αναπηρία να σχεδιάζουν σε υπολογιστή με τα μάτια

Γάλλος ερευνητής σχεδίασε μία συσκευή η οποία επιτρέπει στους ανάπηρους ανθρώπους να γράφουν ή να σχεδιάζουν σε οθόνη υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους.
Με κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο κεφάλι τους και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους, τα υποκείμενα της μελέτης είχαν την ικανότητα να γράφουν και να σχεδιάζουν σε μία κενή οθόνη υπολογιστή, γεγονός που αποτελεί μία απίστευτα θετική εξέλιξη και καινοτομία για τα άτομα που είναι παγιδευμένα στην έλλειψη κινητικότητας εξαιτίας πάθησης ή ατυχήματος.

«Για τα άτομα που στερούνται τις κινήσεις των άκρων, η νέα αυτή ανακάλυψη προσφέρει ένα γρήγορο, δημιουργικό και προσωπικό μέσο γλωσσικής και συναισθηματικής έκφρασης,» αναφέρει η έκθεση του κ. Jean Lorenceau του ερευνητικού ινστιτούτου CNRS της Γαλλίας.
Το σύστημα του Lorenceau, αν και ακόμη αποτελεί μόνο ένα πρωτότυπο, αντισταθμίζει απότομες, ή νευρικές, κινήσεις των ματιών για να καταστήσει δυνατή τη σταθεροποίηση ενός ομαλού στυλ γραφής.

Έπειτα από τέσσερις δοκιμές διάρκειας περίπου μισής ώρας, τα υποκείμενα της δοκιμής της νέας συσκευής μπορούσαν να γράψουν στον υπολογιστή με ρυθμό περίπου 25 γραμμάτων το λεπτό.

Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν κατασκευασθεί παρόμοια συστήματα, αλλά κανένα από αυτά δεν επιτρέπει στα άτομα να εντοπίζουν τα δικά τους γράμματα με τέτοιο επίπεδο ακρίβειας.

Άλλες νέες τεχνολογίες εμφανίζουν το μεγάλο μειονέκτημα ότι απαιτούν την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αναπηρία, που αποτελεί μία πολύ δαπανηρή διαδικασία.

Μία τέτοια νέα τεχνολογία προσφέρει μεγάλες ελπίδες για την αποκατάσταση, ως ένα ορισμένο σημείο, του βαθμού ανεξαρτησίας των ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον, μυϊκή δυστροφία και κάκωση νωτιαίου μυελού ή ακρωτηριασμό.

Προγενέστερη έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο στην Ε.Ε, υπήρχαν περισσότερα από 16 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση αυτού του συστήματος.

Σχόλια