Αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα εν όψει συνόδου του ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Γκρούεφσκι Θα ζητήσει έγκριση για το όνομα «Βορεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»


Αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα εν όψει συνόδου του ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Γκρούεφσκι
Προσπάθεια να πετάξει το μπαλάκι στην Αθήνα στην πορεία προς το Σικάγο κάνει ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Den», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στρατηγικό αιφνιδιασμό τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεφσκι σχεδιάζει να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενδεχομένως για την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» (που σημειωτέον έχει αποδεχθεί παλαιότερα η ελληνική πλευρά). Στη συνέχεια, σκοπεύει να ζητήσει ως αντάλλαγμα την πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στη Συμμαχία.
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι ο σκοπιανός Πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο επίσης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονόματος, παρά τη θετική για τα Σκόπια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να ανοίξει συζήτηση για πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων. Σαφή θέση επί του θέματος αυτού έχει επανηλειμμένως λάβει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα - πόσω μάλλον που το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου διαγράφεται τουλάχιστον ομιχλώδες. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι κατά βάθος γνωρίζει ότι η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα έχει θετική έκβαση για τη χώρα του και για τον λόγο αυτό το παρών θα δώσει εκεί ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ και όχι ο ίδιος.

Οι Σκοπιανοί έχουν επιδοθεί εσχάτως σε ένα συνεχές λόμπινγκ για να κερδίσουν υποστηρικτές, πέραν της Τουρκίας που είναι ο βασικός υποστηρικτής των θέσεών τους εντός ΝΑΤΟ. Πέραν του κ. Γκρούεφσκι, το έργο αυτό έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι (που συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη) και τον (αλβανό) υπουργό Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι. Ο δεύτερος επισκέφθηκε μάλιστα τη Γερμανία, αν και δεν τον δέχθηκε ο γερμανός ομόλογός του. Τα Σκόπια έχουν εσχάτως προσεγγίσει το Βερολίνο, που είναι ιδιαίτερα δραστήριο στα Βαλκάνια, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ τους.

Δημοσίως, η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική. Σε ιδιωτικές συνομιλίες όμως έχει με σαφήνεια στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι μετά τη Σύνοδο του Σικάγου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Το Βερολίνο επιθυμεί ηρεμία στα Βαλκάνια, διότι ανησυχεί για την αστάθεια που θα μπορούσε να προκληθεί από μία διεθνοτική σύγκρουση Σλαβομακεδόνων - Αλβανών, αλλά και από την επιρροή ισλαμικών στοιχείων στην ευρύτερη περιοχή - του Κοσσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένου.

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι, εκτός κι αν ανατραπούν τα πάντα, η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα περιέχει εκπλήξεις. Ωστόσο, η μάχη για την τελική μορφή του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου θα είναι σκληρή. «Το λεκτικό της Συνόδου του Βουκουρεστίου, που συνδέει ουσιαστικά την ένταξη των Σκοπίων με την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» εξηγούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί έστω και την ύστατη ώρα κάποια αλλαγή που θα άνοιγε τον δρόμο στα Σκόπια, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.

Σχόλια