Συμβούλιο Ευρώπης: '"Η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας απέτυχε παταγωδώς"

Image
Η λύση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα επιχειρείται μέσω της κατασκευής περισσότερων από τριάντα κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα. Είναι όμως σωστή η προσέγγιση αυτή για τη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος;

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», θεωρεί ότι η λύση θα έπρεπε να δοθεί με διαφορετικό τρόπο. «Πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο την χρήση κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών», λέει σε σημερινή συνέντευξή του, ο Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Ο κ. Χάμαρμπεργκ, επιρρίπτει ευθύνες για την ένταση ανάμεσα σε Έλληνες και μετανάστες «σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτον, η παράνομη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι να αναλαμβάνουν ολόκληρη την ευθύνη οι χώρες που λόγω γεωγραφικής θέσης υποδέχονται πρώτες τους μετανάστες στην Ευρώπη. Αλλά, δεύτερον, είναι σημαντικό οι Έλληνες πολιτικοί να μην το χρησιμοποιούν αυτό σαν επιχείρημα για να μην κάνουν τίποτε».

Θεωρεί ότι η ελληνική πολιτική υποδοχής μεταναστών και χορήγησης ασύλου έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά. «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδώ στο Στρασβούργο αποφάσισε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Συνθήκη του Δουβλίνου», που προβλέπει την άμεση επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ευρώπη. «Γι' αυτό ζητήθηκε απ' όλες τις χώρες Σένγκεν να μη στέλνουν μετανάστες πίσω στην Ελλάδα, ακόμη και αν μπήκαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τα ελληνικά σύνορα», λέει στη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση αν το σύστημα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται πολύ μεγάλα κύματα μεταναστών. Ο κ. Χάμαρμπεργκ είναι κάθετος: «Δεν είναι μόνο γεωγραφικοί οι λόγοι. Ειλικρινά, το σύστημα κατέρρευσε επειδή οι ελληνικές αρχές δεν έδωσαν την πρέπουσα έμφαση στην καλή λειτουργία της μεταναστευτικής πολιτικής».

Σχόλια