Προβληματισμός υπάρχει στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κατά πόσο έχουν προχωρήσει μυστικές συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για παραχώρηση από τη Λευκωσία της αεροπορικής βάσης Πάφου για στρατιωτική χρήση. Την ίδια ώρα, και η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, καθώς και το φερέφωνό της στα κατεχόμενα, εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ανοιχτά ότι Λευκωσία και Τελ Αβίβ διεξάγουν υπόγειες συνομιλίες για στρατιωτική βάση του Ισραήλ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η ''νότια Κύπρος'' προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Σε δηλώσεις του ο Έρογλου είπε ότι αυτό το χαρτί, κατά την έκφρασή του, θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως όπλο στις διαπραγματεύσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υπενθυμίζεται πως στον αέρα είναι η διεθνής, ή ούτω καλουμένη πολυμερής διάσκεψη. Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι, εάν μέχρι τον Ιούλιο τα δύο μέρη δεν φθάσουν σε συμφωνία, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ενισχύσει το ''κράτος'' και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση νέου ''συντάγματος''.
Πολιτικοί κύκλοι στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφθηκε την Κύπρο, γιατί υπάρχουν ''αμοιβαία οφέλη''. Ταυτόχρονα απειλούν ότι περιορίζεται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας λύσης, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε τον Ιούλιο από την Κυπριακή Δημοκρατία ''δεν βρεθεί μια λογική και δίκαιη λύση, η διαδικασία ειρήνευσης θα παγώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια''.
Εκτίμησή μας είναι πως όλα αυτά απλώς αντανακλούν τη σύγχυση που επικρατεί στην Άγκυρα, ως προς το σε ποιό βαθμό έχει προχωρήσει η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου. Μεταστάθμευση ισραηλινών μαχητικών F-16 στην Πάφο, θέτει μέγα τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Τουρκίας εντός βεληνεκούς και ακυρώνει εν πολλοίς το σταρτηγικό βάθος της τουεκικής ενδοχώρας. Εννοείται πως εμπλοκή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στην όλη υπόθεση θα έφερνε σε ακόμη πιό δύσκολη θέση την τουρκική στρατιωτική μηχανή, μεταφέροντας το επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διένεξης από το Αιγαίο στην ανατ. Μεσόγειο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου