Σωρεία καταγγελιών για τον τρόπο με τον οποίο προχωρεί η κατάρτιση του Κτηματολογίου, για το «μπλοκάρισμα» πολλών διαδικασιών, καθώς και για γεωχωρικά και νομικά λάθη και ελλείψεις, που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες κυρίως σε νησιά, έκανε χθες η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για περιουσίες που μπορεί να χαθούν, καθώς καραδοκούν απατεώνες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Χρ. Χριστόπουλος, επιφυλάχθηκε να φέρει το όλο ζήτημα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση (για δεύτερη φορά) των όρων και της φύσης του έργου που χρηματοδότησε η Ε.Ε. μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».
Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, με την παρουσία εκπροσώπων όλου του νομικού κόσμου (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, αλλά και δικαστών) τόνισαν ότι ακολουθείται εσφαλμένη πρακτική, αφού θα έπρεπε πρώτα να συνταχθεί ο «χάρτης» των ακινήτων και κατόπιν να αποτυπωθούν τα υπάρχοντα και καταγεγραμμένα ανά πρόσωπο και ακίνητο νομικά δικαιώματα (ιδιοκτησιακά, υποθήκες, κ.λπ.).
Επισήμαναν ότι παραμένουν χιλιάδες ακίνητα αδήλωτα από ομογενείς και κατοίκους εξωτερικού με κίνδυνο να χαθούν περιουσίες, ενώ τόνισαν ότι είναι αντισυνταγματική η οριστικοποίηση της αρχικής κτηματολογικής εγγραφής εντός 10ετίας για τον κάτοικο Ελλάδας και 12καετίας για τον κάτοικο εξωτερικού, (τη στιγμή που ο Αστικός Κώδικας προβλέπει εικοσαετία για τη χρησικτησία) με συνέπεια μόλις συμπληρωθεί η προθεσμία και μεταβιβαστεί σε τρίτο, ο πραγματικός ιδιοκτήτης να χάσει την κυριότητα.
Επέκριναν ιδιαίτερα την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και μεγάλα λάθη κυρίως σε νησιά (Λέσβος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Χίος, κ.λπ.) που έχουν αγανακτήσει πολλούς πολίτες που ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου