Πώς να πουλήσετε και να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.








του Γιάννη Αθανασίου  

Σήμερα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κινούνται καλύτερα από τα καινούρια, ιδίως αυτά με κινητήρες μικρότερους από 1,9 λίτρα, που έχουν χαμηλά τέλη, δεν είναι, ακόμη, τεκμήριο διαβίωσης και έχουν χαμηλή τιμή. Σίγουρα δεν είναι επιστήμη η διαχείριση μίας πώλησης ή μίας αγοράς, αλλά υπάρχουν μικρά μυστικά και συγκεκριμένη ακολουθία πράξεων που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ας τα δούμε.
 
 
Θα ξεκινήσουμε με την πώληση, μια και συνήθως προηγείται της αγοράς, όταν θέλουμε να αλλάξουμε αυτοκίνητο. Σίγουρα μπορεί να είναι και μία μεμονωμένη πράξη, αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα από τα αυτοκίνητα της οικογένειας.
• Η σημαντικότερη πράξη είναι η σωστή αξιολόγηση και ο ορισμός της τιμής του αυτοκινήτου μας. Ψάχνουμε στις αγγελίες, σε site και facebook, να βρούμε το ίδιο μοντέλο, με αντίστοιχο εξοπλισμό, κοντινά χιλιόμετρα και σε αντίστοιχη κατάσταση. Όσο περισσότερα βρούμε, τόσο καλύτερα. Βγάζουμε το φθηνότερο και το ακριβότερο από την… εξίσωση και θέτουμε σαν τιμή τα ¾ της μέσης τιμής των υπόλοιπων, για να πωληθεί γρήγορα.
• Καθαρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται το αυτοκίνητο, εκτός από τον κινητήρα, για να φαίνεται η κατάστασή του, όπως ζητούν οι περισσότεροι. Ένα καλό γυάλισμα στο εξωτερικό, το εσωτερικό και τις ζάντες αποδίδει πάντα. Κάντε το μόνοι σας με δύο καλά σπρέι.
• Φωτογραφείστε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες του αυτοκινήτου με μία καλή φωτογραφική μηχανή. Αν δεν έχετε δανειστείτε μία ή ζητήστε από έναν φίλο σας να σας βοηθήσει. Επιλέξτε τα «προσεγμένα» σημεία του αυτοκινήτου, αποφεύγοντας διακριτικά τα ταλαιπωρημένα. Μία φωτογραφία από εμπρός, μία από πίσω, μία πλάγια, μία του ταμπλό, μία των καθισμάτων, μία του κινητήρα, μία του χώρου αποσκευών και μία του χιλιομετρητή είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον.
 
 
• Γράψτε μια ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ περιγραφή αυτοκινήτου, των χιλιομέτρων που έχει και της κατάστασής του. Αν το εκθειάσετε, όταν θα έρθουν να το δουν θα απογοητευτούν και θα χάσετε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές. 
• Επισημάνετε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι θα βαρύνει τον αγοραστή μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Μη δηλώσετε συζητήσιμη την τιμή και μην κάνετε παζάρια. Και βεβαίως βάλτε τιμή στην αγγελία, γιατί οι χωρίς τιμή συνήθως περνάνε στα… αζήτητα. 
• Βάλτε την αγγελία σε όσο το δυνατόν περισσότερα sites και σελίδες στο facebook, αποφεύγοντας μεγάλα λόγια και τυπικές φράσεις όπως «παρά κυρίας» κλπ. Όσοι ψάχνουν στις αγγελίες τις γνωρίζουν και τις αποφεύγουν.
• Αν έχετε βιβλίο service και αυτά έχουν γίνει στην εταιρία να το επισημάνετε. Είναι ένα από τα ισχυρά συν του αυτοκινήτου.
• Γράψτε τον 17ψήφιο αριθμό πλαισίου (VIN) του αυτοκινήτου στην αγγελία. Μπορεί να δώσει στον υποψήφιο αγοραστή πολλά από τα τεχνικά στοιχεία που θέλει να μάθει για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
 
Η κατάσταση του αυτοκινήτου πρέπει να είναι μία από τις βασικές παραμέτρους.
 
Η αγορά είναι μία επίσης απαιτητική υπόθεση. Σίγουρα με τα χρήματά του ο καθένας θέλει να πάρει το καλύτερο αυτοκίνητο που πλησιάζει τις απαιτήσεις του. Θέλει λοιπόν ψάξιμο.
• Σημαντικότερο όλων και εδώ η τιμή ή καλύτερα τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε για αυτοκίνητο. Σήμερα με τα χρήματα που αγοράζεις ένα μικρό καινούριο αυτοκίνητο μπορείς να αγοράσεις ένα πολύ μεγαλύτερο, πλουσιότερο και δυνατότερο μεταχειρισμένο.
• Αφού έχεις αποφασίσει το ποσό, πρέπει να θέσεις και κάποιες προδιαγραφές για το αυτοκίνητο. Θέσεις, πόρτες, κυβισμό, ισχύ, κατανάλωση, επιδόσεις, κατάσταση είναι μερικές από τις βασικές παραμέτρους. Στους περισσότερους χώρους στο internet μπορείτε να τις θέσετε σαν πραγματικές παραμέτρους επιλογής των αυτοκινήτων που θα σας προτείνουν. 
• Μην βάζετε συγκεκριμένα μοντέλα. Θα εντυπωσιαστείτε από τα αυτοκίνητα που ταιριάζουν στα κριτήριά σας και δεν τα είχατε σκεφτεί.
• Σήμερα είναι πολύ σημαντικό η επιλογή καυσίμου. Τα αυτοκίνητα με κινητήρα diesel έχουν πολλά πλεονεκτήματα: καίνε λιγότερο, οι κινητήρες τους αντέχουν σε περισσότερα χιλιόμετρα, το καύσιμό τους είναι πιο φθηνό. Και ένα μεγάλο μειονέκτημα: αν δεν έχουν συντηρηθεί σωστά μπορεί να είναι για πέταμα! Μία βόλτα, όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη. Αν το diesel είναι σε καλή κατάσταση μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να κάνει απόσβεση της τιμής του!
• Πριν αποφασίσετε, δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα. Για να μην… πεθάνετε στις βόλτες, διαλέξτε από όσα σας έχει δείξει το σύστημα επιλογής αυτά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, 10 με 20 το πολύ.
 

 
• Προσέξτε πολύ τις βαμμένες βίδες. Συνήθως δείχνουν ένα ξαναβαμμένο αυτοκίνητο, με ότι μπορεί να κρύβει αυτό.
• Τα χειρότερα σημεία για σκουριά και σαπίλα είναι το πάτωμα στα πόδια του οδηγού και η θήκη της ρεζέρβας μέσα στο χώρο αποσκευών. Μούχλα και μαυρίλες στην ταπετσαρία και περισσότερο την οροφή επισημαίνουν υγρασία. Μακριά…
• Ο χώρος του κινητήρα πρέπει να έχει σκόνη και λάσπες. Όχι λάδια και καπνίλα. Σάπια κολάρα και ψυγείο μαρτυρούν υπερθέρμανση.
• Μέρη του κινητήρα που λείπουν – πλαστικά καπάκια κλπ. – μαρτυρούν πολλές και απρόσεκτες επισκευές. Το ίδιο και τα κομμένα και επανασυνδεδεμένα καλώδια.
• Πόρτες, λάστιχα μόνωσης, πλαστικά, τζάμια, φανάρια που δεν ταιριάζουν απόλυτα δίνουν την ένδειξη τρακαρίσματος, που ποτέ δεν ξέρεις πόσο σοβαρό ήταν.
• Βιβλίο service από την αντιπροσωπεία είναι ένα καλό διαπιστευτήριο του αυτοκινήτου. Ελέγξτε, όμως, τη γνησιότητά του με ένα τηλέφωνο στα κεντρικά της.
• Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ανάμεσα σε 2-3 αυτοκίνητα μελετήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και αποφασίστε ανάλογα. Προτιμήστε τα πιο ασφαλή. Συνήθως τα έχουν άνθρωποι που δεν τα έχουν ταλαιπωρήσει. Για τα 2-3 αυτά αυτοκίνητα πάρτε μαζί και ένα δικό σας μηχανικό πριν τα αγοράσετε, αν αυτό είναι εύκολο. Πάντα βλέπουν κάτι παραπάνω από εμάς.
• Μην πέσετε… με τα μούτρα πάνω σε μία αγγελία, σε ένα αυτοκίνητο. Να είστε σίγουροι ότι ο πωλητής θα το εκμεταλλευτεί.
• Αν ένα αυτοκίνητο είναι ευκαιρία, με τα όποια κριτήρια έχετε θέσει (τιμή, κατάσταση κλπ.) μην αργήσετε να το κλείσετε. Συνήθως εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν.

 
Άντε και καλή αγοραπωλησία. Ένα αυτοκίνητο είναι το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα. Με καλό χειρισμό μπορεί να αποκτήσετε ένα καινούριο, καλύτερο από το παλιό σας. Με ‘γεια σας!!!

Σχόλια