Πρέπει να ανησυχούν οι “έξυπνοι μετρητές” σε σχέση με την Εθνική Ασφάλεια;

Στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν 200 χιλιάδες έξυπνοι μετρητές (παρακολούθησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας). Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών εμπεριέχει εγγενείς κινδύνους προσωπικών δεδομένων. Οι έξυπνοι μετρητές συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο διάφορα δεδομένα για την ενεργειακή κατανάλωση τα οποία με την επεξεργασία κατάλληλων αλγόριθμων (μέγα-δεδομένα, Big Data) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Στις ΗΠΑ πρόσφατα δικαστήριο απεφάνθη για τα θέματα των έξυπνων μετρητών και τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα [1]. Το δικαστήριο ουσιαστικά εμμέσως αποδέχεται τις απόψεις των πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την προσωπική τους ζωή οι έξυπνοι μετρητές. Το δικαστήριο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν εάν θέλουν ή δεν θέλουν την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή στο σπίτι τους.
Ποιοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι; Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής [2]:
– Κλοπή Προσωπικών Δεδομένων (στοιχείων ταυτότητας κλπ.)
– Καθορισμός πρότυπου συμπεριφοράς
– Επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο
– Καθορισμός προφίλ/χαρακτήρα
Ως παράδειγμα για τον κίνδυνο “Επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο” ας αναφερθεί το γεγονός ότι πρόσφατα το Αμερικανικό Πεντάγωνο απαγόρευσε τη χρήση των έξυπνων ρολογιών που μετρούν απόδοση στη γυμναστική επειδή με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν να εντοπίζονται τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ [3].
Η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των στελεχών της Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.
Η γνώση πχ. των συνηθειών ενός στελέχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πχ. ενός ανώτατου αξιωματικού ή ακόμη και ενός απλού πιλότου), των συμπεριφορών του αλλά κυρίως, η παρακολούθησή του σε πραγματικό χρόνο είναι άκρως επικίνδυνα θέματα για την εθνική Ασφάλεια.
Τα δύο κάτωθι γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα:
1. Η Κίνα είναι ο Νο1 κατασκευαστής Έξυπνων Μετρητών στον κόσμο [4].
2. Το 24% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στην Κινεζική Κυβέρνηση, δηλαδή στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Αυτά τα οποία παραμένουν θολά είναι τα κάτωθι:
1. Ποιός θα έχει πρόσβαση στον server στον οποίο θα καταλήγουν τα προσωπικά δεδομένα (Big Data) των έξυπνων μετρητών;
2. Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν εγγενή κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια καθώς μέσω αυτών θα παρακολουθούνται τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Αστυνομίας;
3. Το γεγονός ότι το 24% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στο ΚΚΚ αποτελεί εγγενή κίνδυνο εθνικής ασφαλείας;
Ας κλείσει το άρθρο με ορισμένες επιπλέον σκέψεις: Στην Κίνα, το ΚΚΚ εφαρμόζει μεθόδους παρακολούθησης των Κινέζων πολιτών μέσω αλγόριθμων μέγα-δεδομένων [5].
Τα δεδομένα αυτά, έπειτα από επεξεργασία, καταλήγουν στη δημιουργία του κοινωνικού / πολιτικού προφίλ του πολίτη («Social Credit Score») σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες κατατάσσονται στους «έμπιστους» του καθεστώτος ή στους «αντιφρονούντες» [6]
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Σχόλια