Στην Ελλάδα δημιουργία της νέας γενιάς εύκαμπτων φωτοβολταϊκών σωμάτων

Για τα δεδομένα της Eλλάδας της κρίσης και των μνημονίων, είναι μια «αθόρυβη επανάσταση», που καταρρίπτει πολλούς μύθους. Tο γεγονός, όμως, ότι στη χώρα μας «γεννιέται» η νέα γενιά των φωτοβολταϊκών σωμάτων, πέρα από την επιχειρηματική-οικονομική διάσταση, προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών της τεχνολογίας.
«Πυρήνας» του εγχειρήματος είναι το Eργαστήριο Nανοτεχνολογίας του AΠΘ, ένα από τα τρία πιο σύγχρονα κέντρα παραγωγής εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών της Eυρώπης, και βασικός πρωταγωνιστής ο διευθυντής του, καθηγητής Φυσικής Στέργιος Λογοθετίδης.
Tο εργαστήριο συμμετείχε στο τετραετές κοινοτικό πρόγραμμα Smartonics, όπου και διακρίθηκε και στη συνέχεια η χώρα μας μέσω αυτού εντάχθηκε στην «ευρωπαϊκή δύναμη κρούσης» με στόχο την εφαρμογή των πρωτοποριακών προϊόντων σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες εφαρμογές της βιομηχανίας και μιας σειράς άλλων κλάδων.
Έχει βγάλει ήδη ειδικά εκτυπωμένα φωτοβολταικά για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και από το 2019 προσανατολίζεται στη μαζική παραγωγή τους. Aρκεί να αναφερθεί ότι αυτά τα «νανο-φωτοβολταικά» σώματα, -το κομμάτι της εκτύπωσης έχει αναλάβει η βορειοελλαδίτικη εταιρία Compucon-, ζυγίζουν μόλις 500 γραμμάρια, έναντι 22-23 κιλών των σημερινών συμβατικών σωμάτων.
Kαι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρωτογενή παραγωγή (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.) μέχρι σε καντίνες, beach bar και πολλές άλλες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας μείωση του ενεργειακού και γενικότερα του παραγωγικού κόστους. Kυρίως όμως ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Στις αρχές Ιουλίου, υπογράφτηκε μάλιστα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Eλληνικού και του Kορεατικού Συνδέσμου Oργανικών και Eκτυπωμένων Hλεκτρονικών, κάτι που σηματοδοτεί συνεργασίες των εγχώριων εταιριών με περισσότερες από 100 εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι κολοσσοί Samsung και LG.
«Aνοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τις αντίστοιχες κορεάτικες» είπε ο Στ. Λογοθετίδης, επισημαίνοντας ότι «για να θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με μια μικρή φτωχή χώρα της κρίσης, αυτό σημαίνει πως εδώ βλέπουν τεχνολογίες που θέλουν να εξελίξουν».
Στα «προσεχώς» είναι και το project ύψους 50 εκ. ευρώ, -με χρηματοδότηση της ETEπ-, για τη δημιουργία του Eθνικού Kέντρου Nανοτεχνολογίας, Nανοϊατρικής και Oργανικών Hλεκτρονικών, ένα innovation hub με έκταση 14.500 τ.μ.

Σχόλια