MONO H ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ. Oύγγροι, Τσέχοι και Πολωνοί στέλνουν τελεσίγραφο στη Μέρκελ: «Ξέχασέ το, δεν δεχόμαστε μετανάστες»

Οι χώρες που σέβονται τον ευατό τους σηκώνουν ανάστημα μπροστά στην Καγκελάριο που θέλει να δημιουργήσει μία Ευρώπη στα μέτρα της.
Τα περί καταρχήν συμφωνίας για την επιστροφή από τη Γερμανία των αιτούντων άσυλο μεταναστών, διέψευσαν Ουγγαρία και Τσεχία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική κρίση.
Η Άνγκελα Μέρκελ, με έγγραφο προς τους κυβερνητικούς της εταίρους, γνωστοποίησε ότι -εκτός της Ελλάδα και της Ισπανία- κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με ακόμη 14 χώρες της Ε.Ε.
Ο συμβιβασμός προβλέπει την άμεση επιστροφή όσων μεταναστών βρίσκονται στη Γερμανία και είχαν καταγραφεί αρχικώς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Εκτός της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, στο έγγραφο αναγράφονταν οι Πολωνία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.
«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ο οποίος εξήγησε ότι «είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα – μέλος της Ε.Ε.
«Το 2015, οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα – εισόδου, αλλά το απορρίψαμε» έσπευσε να υπενθυμίσει.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπις, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αντίδραση και από Πολωνία
Η Πολωνία δεν σύναψε συμφωνία για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η Πολωνία περιλαμβάνεται στις χώρες που δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες.
«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Χαμένη η Ελλάδα
Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013.
Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό.
Τα ανταλλάγματα
Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σχόλια