DARPA: Αναδιαμορφώσιμοι τροχοί επιτρέπουν γρήγορη μετακίνηση σε σκληρές επιφάνειες μετατρέπωντας το όχημα σε… ερπυστριοφόρο και μάλιστα εν κινήσει - VIDEO!


H DARPA… επανεφηύρε τον τροχό, μετατρέποντάς τον σε ερπύστρια. Το πρωτοποριακό σύστημα Reconfigurable Wheel-Track (RWT) που δοκίμασε η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μεταμορφώνει ένα τροχοφόρο όχημα σε ερπυστριοφόρο, επιτρέποντας καλύτερη πρόσφυση και ελιγμούς σε δύσκολα, «μαλακά» εδάφη.
Η ερευνητική ομάδα του National Robotics Engineering Center στο Carnegie Mellon University σχεδίασε ένα σύστημα ηλεκτρικών μοτέρ στο εσωτερικό του τροχού που τον μεταμορφώνει σε ερπύστρια τριγωνικού σχήματος βελτιώνοντας την κινητικότητα του οχήματος. Η «μεταμόρφωση» του τροχού γίνεται εν κινήσει εντός 2 δευτερολέπτων ενώ σε σκληρές επιφάνειες (άσφαλτο, σκληρό έδαφος, κ.α.) ο οδηγός μπορεί να εμπιστευτεί και πάλι την τροχοφόρο διαμόρφωση.
Ο τροχός/ερπύστρια είναι μέρος του προγράμματος Ground X-Vehicle Technologies το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας και κινητικότητας για τα στρατιωτικά οχήματα μάχης του μέλλοντος. Επίσης έχουν δοκιμαστεί και άλλα συστήματα όπως μια νέου τύπου ανάρτηση (Multi-mode Extreme Travel Suspension) και οθόνες εικονικής πραγματικότητας για οδήγηση χωρίς παράθυρα.
Οι οθόνες VR επιτρέπουν στον οδηγό να κινεί το όχημά του λαμβάνοντας εικόνες από διάφορες κάμερες ενώ προβάλλεται και η διαμόρφωση του εδάφους για καλύτερη «πλοήγηση» στο περιβάλλον.



Σχόλια