Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να κρατήσουν ζωντανή μια θεωρία συνωμοσίας;

Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από τη προσεδάφιση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης. Το Apollo 11, ήταν «ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» αλλά στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ήταν ένα αμερικανικό hoax, δηλαδή μια εξαπάτηση και όλα έλαβαν μέρος μέσα σε ένα κινηματογραφικό στούντιο. Άραγε πόσοι άνθρωποι θα έπρεπε να συνωμοτήσουν για να σκηνοθετήσουν το μεγαλύτερο ψέμα της ιστορίας;
Το 2001, η NASA απάντησε στους συνωμοσιολόγους, λέγοντας πως τα πετρώματα που ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έφεραν από τη Σελήνη, αρκούν για να διαλύσουν το μύθο. Οι τρελές θεωρίες ορισμένων, έβγαλαν το 2002 τον Όλντριν από τα «ρούχα» του και γρονθοκόπησε ένα τύπο που τον πλησίασε έξω από ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χίλς και του ζήτησε να ορκιστεί στη Βίβλο ότι όντως προσγειώθηκε στη Σελήνη.
Όμως για να μπορέσουν οι Αμερικανοί να ξεγελάσουν ολόκληρο το πλανήτη, πόσοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι στο «κόλπο;»
Σύμφωνα με τον φυσικό και καρκινικό βιολόγο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Γκράιμς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος είναι και δημοσιογράφος και έχει δημοσιεύσει στο PLOS ONE μια μαθηματική εξίσωση που υπολογίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει μια μεγάλης κλίμακας θεωρία συνωμοσίας, πριν κάποιος από το «παρασκήνιο» τραβήξει τη «κουρτίνα» ηθελημένα ή άθελά του, θα χρειάζονταν 400.000 άνθρωποι να είχαν συνεννοηθεί για να μπορέσουν να πείσουν όλο το πλανήτη πως η προσελήνωση έλαβε χώρα.
Χρησιμοποιώντας θεωρίες που στη πορεία αποδείχτηκαν αληθινές, όπως το πείραμα σύφιλης Tuskegee εις βάρος Αφροαμερικανών, η παρακολούθηση της NSA που αποκαλύφθηκε από τον Ε. Σνόουντεν και το σκάνδαλο του FBI με τον δρ. Φρέντερικ Γουάιτχερστ, που αποκάλυψε λάθη και παραλείψεις σε ορισμένες υποθέσεις, ο Γκράιμς υπολόγισε με μαθηματικό τρόπο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να κρατήσει ένα μυστικό.
Κατόπιν δοκίμασε την εξίσωσή του σε 4 θεωρίες συνωμοσίας που αντέχουν στο χρόνο, παρά το γεγονός πως είναι εξόφθαλμα λανθασμένες. Εκτός από την «απάτη» της προσελήνωσης, ο Γκράιμς εξέτασε τη θεωρία πως η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται και είναι δημιούργημα επιστημόνων, οι εμβολιασμοί είναι επιβλαβείς και πως οι φαρμακοβιομηχανίες κρατούν κρυφή τη θεραπεία του καρκίνου. Εξυπακούεται πως για τόσο μεγάλες συνωμοσίες, απαιτείται και ανάλογος αριθμός ανθρώπους που τις κρατούν κρυφές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και οι 4 θεωρίες θα αποκαλύπτονταν στο ευρύ κοινό το πολύ μέσα σε 4 χρόνια. Ειδικά για τη θεωρία της προσελήνωσης, 411.000 άνθρωποι που εκείνη την εποχή δούλευαν στη NASA, θα έπρεπε να κρατούσαν το στόμα τους κλειστό. Ο Γκράιμς υπολόγισε πως το μυστικό θα αποκαλυπτόταν σε 3,68 χρόνια, δηλαδή δεκαετίες πριν ένας συνωμοσιολόγος γρονθοκοπηθεί από τον Όλντριν.
Για να διατηρηθεί μυστική μια θεωρία συνωμοσίας για 5 χρόνια, δε θα πρέπει να εμπλέκονται σε αυτή περισσότεροι από 2.521 άνθρωποι. Για να αντέξει 25 και 100 χρόνια, ο αριθμός πέφτει στους 502 και 125 αντίστοιχα.
Η επιστήμη λοιπόν αποφάνθηκε: Η προσελήνωση δεν ήταν ένα Αμερικανικό hoax, αλλά ένα αληθινό «μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα.»
Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: PBS

Σχόλια