Ραγδαίες εξελίξεις στην Ορθοδοξία: Γιατί εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Θεαματική στροφή σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα με την απόφαση της Εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία από το 1993 είναι Σχισματική, να επανέλθει στην κανονικότητα και στην ιστορική ονομασία της, την οποία διατηρεί από την περίοδο της Άννας Κομνηνής ως «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ή Αχριδών».

Στις 10 Απριλίου του 2018, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε τον Πατριαρχικό Θρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα της Σχισματικής Εκκλησίας συζητήθηκε σε όλες του τις διαστάσεις και ο Πατριάρχης πρότεινε την επαναφορά της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότητα με αλλαγή της ονομασίας της. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα υπάγεται πλέον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επισημαίνεται πως υπό το καθεστώς της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ανήκε στο Πατριαρχείο του Βελιγραδίου. Το ίδιο συνέβαινε και πριν, υπό το καθεστώς της πρώτης Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, το οποίο υφίστατο μέχρι τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας του AVNOJ από τον Στρατάρχη Τίτο. Με την εξαγγελία της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, η τοπική Εκκλησία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη και ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Σερβικό Πατριαρχείο του Βελιγραδίου. 

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επί του ονοματολογικού προέκυψε βεβαίως και το ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Εκκλησίας. Ο Ζόραν Ζάεφ στις 10 Απριλίου ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την επιθυμία της τοπικής Εκκλησίας της FYROM να επανέλθει στην παραδοσιακή της ονομασία και να υπαχθεί στον Οικουμενικό Θρόνο. Η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έχει ως εξής: 

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Σχόλια