Για τους θαυμαστές… της δραχμής μας, ΕΔΩ Βενεζουέλα!

Ένα αποκαλυπτικό γραφικό δόθηκε στη δημοσιότητα που αποκαλύπτει τι σημαίνει «εθνικό νόμισμα» σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με την πολιτική της τάξη να μην μπορεί να ομονοήσει για να εισαγάγει τις στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν «φυσιολογικό κράτος».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανάγκης μαζικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος για να αποκτήσει η χώρα την περίφημη «ανταγωνιστικότητα», μόνο που όταν τα πράγματα… ξεφύγουν, το ολοένα και φθηνότερο νόμισμα, καθιστά απαγορευτική την προμήθεια αγαθών που τιμολογούνται σε ξένο νόμισμα, δηλαδή το δολάριο συνήθως.
Αν στο γράφημα βάλετε δραχμή αντί για μπολιβάρ, στην περίπτωση του πετρελαίου, αν για παράδειγμα θέλαμε 50 ευρώ για να βάλουμε βενζίνη τον μήνα στο αυτοκίνητό μας, θα φθάναμε προοδευτικά να θέλουμε 800 δραχμές, εάν υποτεθεί ότι με ευρώ ως νόμισμα, έχουμε μια άτυπη ισοτιμία 1 ευρώ = 1 ευρώ…
Οπότε, ο δυστυχής πολίτης ανακαλύπτει ότι θέλει την αξία του μισθού του για να γεμίσει, επί παραδείγματι, το ρεζεβουάρ του αυτοκινήτου του, η βιομηχανία να προμηθευτεί ενέργεια (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) για να κινηθεί, με το τελευταίο παράδειγμα να αποτελεί και το κύριο αντεπιχείρημα σε όσους λένε ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος αποτελεί πανάκεια.

Ασφαλώς και η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται στη μέση, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ορθολογικής διαχείρισης, όχι να γίνεται υποτίμηση κάθε φορά από λίγο για να καλυφθεί ο δανεισμός των προηγουμένων ετών για να ικανοποιηθεί το πόπολο (βλ. δεκαετίες 1980 και 1990 στην Ελλάδα) με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι επιτήδειοι πέριξ της εξουσίας.
Κι αυτό διότι με τα χρήματα στο εξωτερικό και σε ξένο νόμισμα, έμεναν απείραχτοι από την υποτίμηση και την επόμενη ημέρα, τα χρήματά τους είχαν αυξημένη αγοραστική αξία, ανάλογη του ποσού της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος…

Σχόλια