Πυρά από τουρκικό πολεμικό πλοίο εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων (2 video)




Tις βραδυνές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου 2017, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00 έως τις 09:00.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή. Από ώρας 07: 40 έως 07: 55, 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά. Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κανονιοφόρο Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών. 

Τις βολές πραγματοποίησε το τουρκικό περιπολικό σκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου Kuşadası (P-1215) κλάσης TUZLA. Τα πυρά όπως προαναφέρθηκε εκτελέστηκαν με ανατολική διεύθυνση και όχι προς τη θαλάσσια περιοχή πλησίον νησίδας Φαρμακονησίου. Τα σκάφη κλάσης TUZLA είναι συνολικά 16 στον αριθμό και έχουν ως κύρια αποστολή τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και την αποτροπή επιχειρήσεων ανορθοδόξου πολέμου. 

Διαβάστε πώς αναφέρεται στο προκλητικό περιστατικό το ΓΕΕΘΑ:




Σχόλια