Τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια και εμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού.



Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο, τρεις μόλις ημέρες μετά από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην γείτονα τους 8 τούρκους στρατιωτικούς.

Τουρκική πυραυλάκατος - στην οποία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χουλουσί Ακάρ - επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια. Συγκεκριμένα έφτασε σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου. 


Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πυραυλάκατος απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί και προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων όπου και παρέμεινε περίπου για 20 λεπτά. Δεν υπήρξε καμία απόπειρα να αποβιβαστούν στη βραχονησίδα.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού "Κραταιός", που εμπόδισε το τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τη βραχονησίδα και κάλεσε το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Son dakika: Hulusi Akar'dan Kardak'a kritik ziyaret
Σημειώνεται ότι το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει ότι στην τουρκική πυραυλάκατο επέβαινε ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/337414/tourkiki-puraulakatos-epiheirise-na-proseggisei-ta-imia/#ixzz4XADbAjvA
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τη βραχονησίδα με αφορμή την επέτειο από το επεισόδιο των Ιμίων του 1996 και επέστρεψε στην Αλικαρνασσό.

Son dakika: Hulusi Akar'dan Kardak'a kritik ziyaret
Ωστόσο το ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία υπερπτήση ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια. 

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά σε μία πολεμική σύρραξη.

Σύμφωνα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση.

Son dakika: Hulusi Akar'dan Kardak'a kritik ziyaret

Στην περιοχή περιπολούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού «Κραταιός» που παρακολουθούσε το περιστατικό. 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται σε ανακοίνωση του, ότι ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.

Πηγή

Σχόλια