Τα τουρκικά άρματα μάχης Altay «μένουν» από κινητήρες πριν καν κινηθούν!

Τα τουρκικά σχέδια για την κατασκευή του κύριου άρματος μάχης Altay δέχονται νέο πλήγμα, αυτή τη φορά προερχόμενο από την Αυστρία καθώς η τουρκική εταιρεία που ανέλαβε την ανάπτυξη του κινητήρα, η Tümosan, ακύρωσε συμβόλαιο για τεχνική υποστήριξη που είχε υπογράψει με την αυστριακή AVL List GmbH.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου οργανισμού αμυντικών πληροφοριών IHS Jane’s, η ακύρωση ήρθε μετά την υπερψήφιση από το αυστριακό Κοινοβούλιο, μη δεσμευτικού ψηφίσματος που επιβάλει εμπάργκο όπλων και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας χώρα. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να τεθούν όροι για τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Τουρκία.
Στην Tümosan είχε ανατεθεί από την τουρκική γραμματεία εξοπλισμών η κατασκευή του κινητήρα του άρματος. Η τουρκική εταιρεία είχε συμφωνήσει με την αυστριακή AVL List για την μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με τους κινητήρες ήδη από το 2015. Ωστόσο, μη αποδεχόμενη τους όρους που θέτουν πλέον, μετά το ψήφισμα, οι Αυστριακοί, οι Τούρκοι ακύρωσαν την συμφωνία. 

Όπως αναφέρει η τουρκική εταιρεία, η επιμονή των Αυστριακών να συνδέσουν την παραχώρηση τεχνογνωσίας με «εσωτερικά ζητήματα» της Τουρκίας, ήταν η αιτία για την ακύρωση του συμβολαίου.
«Έγινε κατανοητό πως υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που η εταιρεία αντιμετωπίζει όσον αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας κρίσιμων υποσυστημάτων λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία», ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής εταιρείας, η οποία αναφέρει επίσης πως θα συνεργαστεί με τουρκικές εταιρείες για την ανάπτυξη των κινητήρων…

Σχόλια