ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Συρία: Γιατί ο τουρκικός Στρατός ηττάται; (βίντεο)

Γιατί η Τουρκία είναι ανήμπορη να πραγματοποιήσει σημαντικά οφέλη στην περιοχή της al-Bab έχοντας ουσιαστικά οι τεράστιες δυνάμεις που έχει φέρει στην περιοχή «βαλτώσει» γύρω από την πόλη;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους διεθνείς αναλυτές οι οποίοι τονίζουν ότι οι δυνάμεις της ISIS εφαρμόζουν στην πράξη το δόγμα της επάλληλης και σύνθετης άμυνας έχοντας καθηλώσει τα τουρκικά στρατεύματα αλλά και τις σημαντικές δυνάμεις του FSA.

Η αποτυχία αυτή για την κατάληψη της πόλης από τον ISIS έχει οδηγήσει και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σε μια σειρά από αντικρουόμενες δηλώσεις.
Ενώ στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωνε «περιχαρής» ότι η al-Bab είχε περικυκλωθεί από τον FSA και το τουρκικό Στρατό στις 26 Δεκεμβρίου κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι δε κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τον τουρκικό Στρατό να καταλάβει την πόλη, ενώ ζητούσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο να εντείνει τις προσπάθειές της η αμερικανική Αεροπορία στην περιοχή βομβαρδίζοντας θέσεις της ISIS.
Παράλληλα την ίδια ημέρα ήρθε σε συνεννόηση με την Ρωσία προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομείς, επιδρομές που έγιναν στις 26 Δεκεμβρίου από ένα Su-24 και ένα Su-34.
Όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική Αεροπορία είναι πρακτικά χωρίς αντίπαλο αλλά ανίκανη να καθυποτάξει την αντίσταση της ISIS, οι δυνάμεις της οποίας είναι άγνωστες μεν αλλά δεν μπορεί να ξεπερνούν τους 1500 με 2000 ενόπλους.
Την ίδια ώρα ο τουρκικός Στρατός έχει εμπλέξει στην al-Bab τουλάχιστον 2000 με 2500 στρατιώτες, περί τα 80 άρματα μάχης (ο αριθμός αφορά το συνολικό αριθμό στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών), πάνω από 20 ΤΟΜΑ,, τουλάχιστον 20 Α/Κ πυροβόλα T-155 Firtina και άγνωστο αριθμό ΠΕΠ T-122 Sakarya.
Βέβαια τα στοιχεία όπως είναι φυσικό είναι κατά προσέγγιση καθώς οι δυνάμεις αυτές ενισχύονται διαρκώς. Γενικά πάντως πρόκειται για δυνάμεις της 3ης Στρατιάς και του 57ου Συντάγματος καταδρομών με ενισχύσεις από τη 1η Στρατιά κυρίως αρμάτων μάχης Leopard 2A4. Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του FSA έχουν εμπλέξει τουλάχιστον 5000 ενόπλους, αν και ο ρόλος τους είναι περιορισμένος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της επιχείρησης.
Για ποιο λόγο οι δυνάμεις αυτές δεν ικανές να καταλάβουν ένα προωθημένο πόστο της ISIS;
Όπως εξηγείται η τρομοκρατική οργάνωση έχει εφαρμόσει ένα σύνθετο τρόπο άμυνας με νέες τακτικές.
Αυτές στοχεύουν στην πρόκληση όσο το δυνατό περισσότερων απωλειών  σε προσωπικό στο αντίπαλο στρατόπεδο προκειμένου να μειώσου τη θέλησή του για μάχη ενώ με επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου, όπως η εκτέλεση των δύο Τούρκων στρατιωτών να σπείρουν τον τρόμο και να κάμψουν το ηθικό του.
Στο «τακτικό» επίπεδο η ISIS χρησιμοποιεί μια σειρά μεθόδων όπως παγιδευμένα οχήματα με εκρηκτικά (VBIED) και εθελοντές οδηγούς αυτοκτονίας, εθελοντές αυτοκτονίας με γιλέκα εκρηκτικών, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους σε κρίσιμα σημεία (κυρίως ρείθρα δρόμων), διμοιρίες ελεύθερων σκοπευτών, με στόχο την άσκηση συνεχούς πίεσης στους στρατιώτες ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθούν πυρά από το «πουθενά», drones οπλισμένα με εκρηκτικά ενώ πολλά από αυτά μπορεί να πέφτουν και με μικρά αλεξίπτωτα, όπως και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χρησιμοποίησης αντιαεροπορικών βλημάτων MANPADS και τέλος σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρήση χημικών αερίων.
Ίδια ακριβώς άμυνα έχει δημιουργήσει η ISIS κι στη Μοσούλη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως ο εκτιμώμενος πλέον χρόνος για την απελευθέρωση της πόλης να έχει επεκταθεί κατά τρεις τουλάχιστον μήνες.
Μάλιστα ορισμένες μονάδες του ιρακινού Στρατού, όπως η 1 Ταξιαρχία  ειδικών δυνάμεων γνωστή και ως Golden Division έχουν υποστεί απώλειες στο έμψυχο δυναμικό της τάξης του 50%!
Αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός Στρατός θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις για να καταλάβει την al-Bab κάτι που μπορεί βέβαια να κάνει καθώς διαθέτει τεράστιες εφεδρείες και προσωπικό.

Σχόλια