Κοτζιάς: Ικανοποίηση από το κείμενο της σλοβακικής προεδρίας σχετικά με την Αλβανία - ΠΓΔΜ και τη Τουρκία.

Ως κείμενο «κέντημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το κείμενο των συμπερασμάτων της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που έλαβε χώρα πριν από ένα δεκαήμερο περίπου στις Βρυξέλλες και είχε ως κύρια θέματα συζήτησης τις ενταξιακές πορείες της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

Ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την Αλβανία και ιδίως επί ζητημάτων που άπτονται της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών της, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο κείμενο, το οποίο θίγει όλα τα ζητήματα – σαν ένα είδος «κεντήματος», θα έλεγα – που αφορούν την προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ζήτημα ενδιαφέροντός μας που να μην εντάχθηκε στο σχέδιο των συμπερασμάτων» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Στα συμπεράσματα της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπως εξήγησε ο Υπουργός, σε αντίθεση με παλαιότερο συναφές κείμενο που είχε συνταχθεί από την Επιτροπή και εστίαζε αποκλειστικά στη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, «καταγράφονται και οι πέντε καίριας σημασίας προτεραιότητες, που έχουν τεθεί ως βασικές προϋποθέσεις για την εξέταση ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας. Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως στο πεδίο της παραγωγής και της διακίνησης και ασφαλώς, τον σεβασμό των μειονοτήτων».

«Στο κείμενο των συμπερασμάτων», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, «επισημάνθηκε στην Αλβανία η ανάγκη προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της και όχι μόνο σε αυτές τις ζώνες. Επίσης, η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων συνδέθηκε για πρώτη φορά απευθείας και με τα δικαιώματα στην περιουσία. Πλέον καταγράφεται, δηλαδή, η σημασία του ουσιαστικού συνυπολογισμού, σε όλες τις δράσεις του αλβανικού κράτους, της ανάγκης σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αυτών των μειονοτήτων, καθώς και η λήψη των απαραίτητων προς τούτο μέτρων».
«Πρόκειται, λοιπόν, για δύο σημαντικά ζητήματα. Ειδικά το ζήτημα της προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας, το έχουμε προσθέσει από πέρυσι και φέτος επαναδιατυπώθηκε και επεκτάθηκε και στα θέματα της ιδιοκτησίας. Είναι ένα ζήτημα που έχει θέσει η ελληνική εξωτερική πολιτική με νέο τρόπο και το οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί στα κείμενα της ΕΕ».
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://www.amna.gr/articlep/136657/%C2%ABI-europaiki-poreia-tis-Tourkias-exartatai-apo-tis-epiloges-tis%C2%BB-

Σχόλια