Η απίθανη ιστορία πίσω από το Big Bang – Πώς πήρε το όνομά της η κοσμολογική θεωρία

Στον 21ο αιώνα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει για την θεωρία του Big Bang. Γιατί όμως η κοσμολογική υπόθεση που εξηγεί την δημιουργία του σύμπαντος, απέκτησε ένα τόσο «αντι-επιστημονικό» όνομα;
Ο πρώτος που ανέφερε την συγκεκριμένη θεωρία, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει την ορολογία «Big Bang», ήταν ο Βέλγος κοσμολόγος Georges Lemaître, το 1931. Για να περιγράψει το μοντέλο που πρότεινε, ο Lemaître είχε επίσης χρησιμοποιήσει μεταφορική ορολογία. Τα… αγαπημένα του ονόματα ήταν το «αρχέγονο άτομο» και η «θεωρία των πυροτεχνημάτων». Κανένα από αυτά όμως δεν επιβίωσε στον χρόνο.

Πιθανότατα η ορολογία του Βέλγου θα είχε διαφορετική τύχη, αν η θεωρία του έχαιρε καλύτερης αντιμετώπισης τα πρώτα χρόνια. Παρόλα αυτά, η θεωρία που σήμερα έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, τότε αγνοήθηκε από τους περισσότερους κοσμολόγους της εποχής. Η επικρατούσα άποψη τότε ήθελε το σύμπαν να γεννάει συνεχώς ύλη από το μηδέν. Σήμερα η θεωρία αυτή, γνωστή ως Θεωρία Σταθερής Κατάστασης, έρχεται αντιμέτωπη με πολλά φυσικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα να… μπει στο συρτάρι.
Όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο η θεωρία του Lemaître κέρδιζε πόντους μέσα στους επιστημονικούς κύκλους. Το 1949, βλέποντας το σπόρο της αμφιβολίας να έχει φυτευτεί στο μυαλό των επιστημόνων, ο Fred Hoyle, ένας εκ των «πατέρων» της Σταθερής Κατάστασης, έδωσε μια συνέντευξη στο BBC με κεντρικό θέμα την κοσμολογική του θεωρία, φροντίζοντας να τονίσει τις διαφορές της Σταθερής Κατάστασης με «την υπόθεση ότι όλη η ύλη του σύμπαντος δημιουργήθηκε σε ένα big bang σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μακρινό παρελθόν».
Τότε, για πρώτη φορά, ακούστηκε η φράση Big Bang, που εν τέλει αποδείχθηκε πολύ «πιασάρικη». Χαρακτηρίζοντας την θεωρία του Big Bang ως άσχετη και αντι-επιστημονική, ο Hoyle προσπάθησε να υποτιμήσει την εργασία του Βέλγου συναδέρφου του. Σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδωσε στο BBC τα επόμενα χρόνια, κατάφερε να εισάγει τον όρο «Big Bang» στον τομέα της κοσμολογίας!
Λίγα χρόνια μετά, στις 31 Δεκεμβρίου του 1956, οι New York Times χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τον όρο Big Bang, μέσα σε εισαγωγικά, σε άρθρο τους. Η θεωρία του Lemaître γίνεται γνωστή με αυτό το τρόπο, παρόλο που στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αρκετοί φυσικοί εντοπίζουν ανακρίβειες και την αμφισβητούν.
apithani-istoria-piso-big-bang-pos-pire-onoma-kosmologiki-theoria
Οι υποστηρικτές της Μεγάλης Εκρηξης επανεξετάζουν την θεωρία, διορθώνουν τις ατέλειες της και την καθιστούν ως το επικρατέστερο κοσμολογικό μοντέλο. Μετά από μισό αιώνα, πλέον όλος ο επιστημονικός κόσμος έχει αποδεχτεί την θεωρία του Big Bang, με το όνομα που της έδωσε ο μεγαλύτερος αντίμαχος της.
Οσο για τον τελευταίο, ο Fred Hoyle συνέχισε να «πολεμάει» την θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης μέχρι την στιγμή που πέθανε, το 2001. Μάλιστα, σε μια συνέντευξη του το 1995, μιλώντας για την… συμβολή του στην θεωρία του Big Bang είπε: «Τα λόγια είναι σαν τα καμάκια. Αν πιάσουν, τότε δύσκολα τραβιούνται έξω».

Σχόλια