ΥΠΟΙΚ: Δεν επανέρχεται ο Φόρος Υπεραξίας στα ακίνητα το 2017 (φωτό)

Με αφορμή την πρόβλεψη που εγγράφηκε στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για έσοδα 24 εκατομμύρια ευρώ το 2017 από την είσπραξη του Φόρου Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων πηγές του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να καθησυχάσουν την αγορά προτού προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σύντομα σχετική τροπολογία που θα αναβάλλει και για το 2017 την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Την πρόθεση αυτή του υπουργείου είχε εξαγγείλει ο απελθών αναπληρωτής υπουργός κύριος Αλεξιάδης. Ωστόσο γεγονός παραμένει ότι στον προϋπολογισμό έχουν συνυπολογιστεί έσοδα 24 εκατ. από την είσπραξη του φόρου στις πωλήσεις ακινήτων.



Ασαφές παραμένει όμως και πώς το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε μια τέτοια πρόβλεψη εσόδων, από φόρο που το ίδιο το υπουργείο δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φόρος Υπεραξίας θεσμοθετήθηκε το 2013 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε και αναβάλλεται κάθε χρόνο, για τεχνικους λόγους και προβλήματα που ανακύπτουν στον υπολογισμό του φόρου και στην κτηματαγορά, καθώς οι πωλήσεις ακινήτων γίνονται πλέον και κάτω του κόστους, με συνέπεια να μην προκύπτουν υπεραξίες από την πώλησή τους.

Σχόλια