Χίλαρι: Το tweet του αντιπροέδρου και το ελληνικό συμφέρον… για την ελληνική ΑΟΖ

Πρόσφατα η κ. Hillary Clinton επέλεξε τον γερουσιαστή Tim Kaine ως τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία εφόσον η ίδια εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016. Ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός σχετικό με τον κ. Kaine, δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας…

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Πριν λίγες ημέρες, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (12 Ιουλίου 2016) που αφορούσε τη διένεξη μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας για τις Κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο κ. Kaine «έβγαλε» μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση μέσω του Twitter.
Ο κ. Kaine με την ανακοίνωσή του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επικύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea) από τις ΗΠΑ. Η συνθήκη αυτή σχετίζεται άμεσα με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν την έχει επικυρώσει. Το σχετικό Twitter του κ. Kaine εδώ:https://twitter.com/timkaine/status/752869538321035264
Στο σημείο αυτό ας τονίσουμε τα εξής:
1. Το παίγνιο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιθανώς προσομοιάζει με το παίγνιο της Νότιας Σινικής θάλασσας, καθώς διαθέτει παρόμοιες μεταβλητές (μία από αυτές είναι και η μεταβλητή της ΑΟΖ-UNCLOS), ενώ οι σημαντικότεροι παίκτες και στις δύο περιπτώσεις (Τουρκία-Κίνα) συμπεριφέρονται υπό αυτές τις μεταβλητές με παρόμοιο τρόπο (http://www.defence-point.gr/news/?p=156084).
2. Υπάρχουν πανίσχυρα λόμπυ στις ΗΠΑ τα οποία στηρίζουν την επικύρωση της UNCLOS (http://www.capital.gr/story/2158911).
3. Η κ. Hillary Clinton, στο παρελθόν, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης UNCLOS.
4. Σε περίπτωση εκλογής της κ. Clinton στην Προεδρία των ΗΠΑ, τότε η παρουσία του διδύμου Clinton-Kaine θα αυξήσει την πιθανότητα επικύρωσης της συνθήκης UNCLOS από τις ΗΠΑ.
Αυτό φυσικά θα έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γενικότερα, χωρίς ασφαλώς να υποστηρίζει κανείς ότι οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση προκύψει, θα απαλλάξει την Ελλάδα από τα προβλήματα ασφαλείας της.

Σχόλια