Σάββας Καλεντερίδης: Τι επηρεάζει την πολιτική συμπεριφορά τού Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Οι δύσκολες, ιστορικές στιγμές που πέρασε ο Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2015, οπότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, θα επηρεάσουν σε ψυχολογικό επίπεδο, αν δεν καθορίσουν από δω και πέρα, την πολιτική του συμπεριφορά. 
Ο Ερντογάν, το βράδυ της εκείνης της Παρασκευής βίωσε τα εξής: Πρώτον, είδε το σπίτι όπου πριν από λίγες ώρες έμενε ο ίδιος, η γυναίκα του, η κόρη του με τον άνδρα της και τα παιδιά τους να βομβαρδίζεται από τους στρατιωτικούς και από επιθετικό ελικόπτερο του τουρκικού στρατού. Το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Άλλο να έχεις αποφασίσει ότι θα τα παίξεις όλα για όλα και άλλο να δεις να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας σου, της κόρης σου και των εγγονών σου.
Ένας έντιμος αγωνιστής, αν υποθέσουμε ότι είναι τέτοιος ο Ερντογάν, έχει δικαίωμα να εκθέσει τη δική του ζωή σε κίνδυνο, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων, πόσο μάλλον των συγγενών του.
Δεύτερον, ενώ ο ίδιος είναι πρόεδρος ενός κράτους με πρωθυπουργό, υπουργικό συμβούλιο, υπηρεσίες πληροφοριών, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, 81 νομάρχες και μια αστυνομία που είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από τον ελληνικό στρατό, ενώ κάποιοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα εις βάρος του επί μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνονταν ενημερώσεις και προετοιμασίες σε δεκάδες σχηματισμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ενώ την ημέρα του πραξικοπήματος είχε γίνει από τις 16:00 επίσημη καταγγελία για το πραξικόπημα από ανώτερο αξιωματικό των ΤΕΔ στον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ, ενώ από τις 20:00 είχαν βγει στρατεύματα και τανκς στους δρόμους, ο ίδιος έμαθε για τις κινήσεις αυτές μετά τις 20:00, όταν ο γαμπρός του, που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη, είδε τυχαία στους δρόμους άρματα του τουρκικού στρατού να οδεύουν προς την γέφυρα του Βοσπόρου και να κλείνουν τους δρόμους.
Ενώ επιχείρησε να μιλήσει με τον διοικητή της ΜΙΤ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν του απάντησαν στο τηλέφωνο, ενώ και με τον πρωθυπουργό του, ο οποίος επίσης δεν γνώριζε τίποτα, ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δυσκολία.
Επίσημα, για το πραξικόπημα ενημερώθηκε στις 21:40, λίγο πριν γαζωθεί από τις σφαίρες και από τα βλήματα του ελικοπτέρου το σπίτι στο οποίο έμενε αυτός, η οικογένειά του και τα εγγόνια του.
Το τρομερό δε ήταν το εξής: Όταν ήλθε το προεδρικό ελικόπτερο στη Μαρμαρίδα για να τον παραλάβει, στράφηκε στους πιλότους τού ελικοπτέρου και τους ρώτησε: Με ποιον είστε, με μένα ή με τους άλλους;
Αυτό το συναίσθημα, ότι δηλαδή ένα ολόκληρο κράτος τον «πούλησε», δεν πρόκειται να το ξεχάσει ο Ερντογάν και αυτό θα επηρεάσει την πολιτική του συμπεριφορά από τούδε και στο εξής.

Σχόλια