Το ρομπότ-σαλαμάνδρα που κατασκευάστηκε από Ελβετούς για παραπληγικούς (vid)

Ένα από τα πρόσφατα ρομπότ που κατασκευάστηκε στο ελβετικό ινστιτούτο τεχνολογίας στη Λοζάνη (EPFL) μιμείται τον τρόπο που κινείται σε νερό και γη μια σαλαμάνδρα.
Η εντυπωσιακή κατασκευή του EPFL «βαφτίστηκε» Pleurobot από τους επιστήμονες, οι οποίοι πριν το σχεδιάσουν μελέτησαν x-ray βίντεο με τον τρόπο που κινείται και κολυμπά το αμφίβιο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που έφτιαξαν ρομπότ-σαλαμάνδρες στο παρελθόν, ωστόσο αυτό είναι το μόνο που μιμείται με τόση ακρίβεια τις κινήσεις του ζώου. Επιπλέον είναι το πρώτο ρομπότ που έχει βασιστεί «με ακρίβεια στην τρισδιάστατη κίνηση του ζωικού σκελετού».
Το Pleurobot δημιουργήθηκε από οστά από τρισδιάστατη εκτύπωση, ενώ διαθέτει λιγότερους σπονδύλους από μια πραγματική σαλαμάνδρα. Ωστόσο οι επιστήμονες φρόντισαν για την τοποθέτηση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η κινήσεις του ρομπότ να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αμφίβιο. Ο επικεφαλής της ομάδας Auke Ijspeert δήλωσε ότι το Pleurobot μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη σπονδυλωτή κίνηση. Έτσι, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να σηκώσουν από τα καροτσάκια τους παραπληγικούς ασθενείς.


Σχόλια