Το σωτήριο Trophy-LV στα MRAP M-ATV

Το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System) Trophy-LV (Light Vehicle: ελαφρό όχημα) εγκαταστημένο επί του κατασκευής της αμερικανικής Oshkosh Defense ελαφρού τροχοφόρου (4×4), τεθωρακισμένου οχήματος M-ATV Base (SXB) παρουσίασε η ισραηλινή Rafael στην έκθεση αμυντικών συστημάτων AUSA 2015 που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.
Το M-ATV είναι όχημα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected: ανθεκτικό σε νάρκες, προστασίας από ενέδρες) και μέχρι σήμερα έχει παραχθεί σε περισσότερες από 10.000 μονάδες. Μεταξύ των χρηστών περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Κροατία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλοι.

Το Trophy-LV είναι η ελαφρότερη έκδοση της οικογένειας συστημάτων τακτικής επίγνωσης και ενεργητικής προστασίας τεθωρακισμένων οχημάτων Trophy που η αποτελεσματικότητα της έχει αποδειχθεί σε επιχειρησιακές συνθήκες. Τα συστήματα της οικογένειας που ανήκουν στην κατηγορία των «hard kill» λειτουργούν σε τρεις φάσεις: τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση της απειλής, την ενεργοποίηση των αντιμέτρων και την εξουδετέρωση της απειλής.
Σημειώνεται, ότι η επιχειρησιακή απαίτηση εξοπλισμού των τεθωρακισμένων οχημάτων με συστήματα ενεργητικής προστασίας επιβάλλεται από τη συνεχώς αυξανόμενη εξάπλωση προηγμένης τεχνολογίας αντιαρματικών όπλων. Κατά την κατασκευάστρια Rafael το Trophy-LV διαθέτει αποδεδειγμένη ικανότητα αντιμετώπισης προηγμένων απειλών ικανοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας που επιβάλλει η αυτόνομη λειτουργία ενός οπλικού συστήματος και οι οποίες για πολλά χρόνια αποτελούσαν σημείο προβληματισμού πιθανών χρηστών τους.
Οι δυνατότητες του Trophy-LV αξιοποιούν την εμπειρία δεκαετιών που έχει συσσωρεύσει η Rafael στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων ενεργητικής προστασίας. Φυσικά, οι αρχές λειτουργίας του Trophy-LV είναι παρόμοιες αυτών που διέπουν την έκδοση Trophy-HV το οποίο την παρούσα περίοδο εγκαθίσταται στα τεθωρακισμένα οχήματα της τρίτης ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Από τον Αύγουστο του 2009 που αναπτύχθηκε επιχειρησιακά για πρώτη φορά μέχρι σήμερα το Trophy-HV έχει σώσει τις ζωές δεκάδων μαχητών των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Μάλιστα, η απόδοση του ήταν εντυπωσιακή κατά την επιχείρηση «Protective Edge» (καλοκαίρι του 2014, στη Γάζα), όταν το Trophy-HV εγκατεστημένο επί αρμάτων μάχης Merkava IV εξουδετέρωσε δεκάδες επιθέσεις με προηγμένης τεχνολογίας αντιαρματικά όπλα, χωρίς να καταγραφεί καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής μεταξύ των πληρωμάτων.
Κατά βάση το Trophy-LV αποτελεί σμίκρυνση του Trophy-HV και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η οικονομική ανταποδοτικότητα, η παροχή ολοπεριμετρικής (360ο) προστασίας, το αυξημένο ποσοστό επιτυχούς εξουδετέρωσης της επερχόμενης απειλής και ο μειωμένος κίνδυνος πρόκλησης παράπλευρων απωλειών με βάρος που αποτελεί κλάσμα της βαρείας έκδοσης.
Εκτός του Trophy-LV το M-ATV θα είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS: Remote Controlled Weapon Station) τύπου Samson που επίσης κατασκευάζεται από τη Rafael. Κατά την κατασκευάστρια ο σταθμός Samson παρέχει στον χρήστη όχι μόνο αυξημένη επιβιωσιμότητα αλλά και φονικότητα που προέρχεται από τη σύζευξη του με τις δυνατότητες εντοπισμού εχθρικού πυρός που παρέχει το Trophy-LV.
Σήμερα, σε περισσότερες από 25 χώρες βρίσκονται σε υπηρεσία χιλιάδες σταθμοί Samson εγκαταστημένοι σε χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, εξοπλισμένοι με εναλλασσόμενους αισθητήρες και όπλα (πολυβόλα διαμετρήματος 5,56, 7,62 και 12,7 χλστ., πυροβόλα διαμετρήματος 30 χλστ., πολυβόλα βομβίδων διαμετρήματος 40 χλστ., κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα) αλλά και μη φονικά όπλα.


Σχόλια